07.11.2014

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a participat astăzi, 7 noiembrie 2014 la  deschiderea oficială a celei de a XLVI – ediții a Concursului Național de Literatură “Moştenirea Văcăreştilor”, eveniment organizat de Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa în parteneriat cu Societatea Scriitorilor Târgovişteni, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte și Biblioteca Județeană ”I. H. Rădulescu”.

Și în acest an, au sosit la Târgoviște importante personalități de la Chişinău: academicianul Mihai Cimpoi, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Uniunilor de Creaţie din Republica Moldova şi preşedinte al juriului Festivalului – concurs „Moştenirea Văcăreştilor”, prof. dr. Vasile Bahnaru, directorul Institutului de Filologie din cadrul Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova și dr. Iulian Filip, poet, prozator și dramaturg.

Organizatorii concursului își propun să descopere, să sprijine şi să promoveze o literatură de certă valoare umanist-estetică, deschisă tuturor abordărilor, căutarilor şi inovaţiilor din interiorul oricăror experiențe ale canonului specific românesc ori universal.

Concursul cuprinde patru secţiuni de creaţie (poezie, proză scurtă, eseu şi teatru scurt), iar în acest an concurenții sunt atât din țară, cât și din Republica Moldova.

Adrian Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița: ” Este onorant pentru noi să vă avem oaspeți, constant, la Târgoviște. Aș vrea să adresez un cuvânt de mulțumire – pentru implicarea lor – scriitorilor din Municipiul Târgoviște […] Mă bucur că am parcurs deja o parte din cea de-a 46-a ediție a manifestării noastre cu caracter cultural. […] Îi felicit încă de astăzi pe toți aceia care vor primi premii. Sunt convins că există, și de-o parte și de alta a Prutului, oameni care pot duce mai departe tradițiile culturale ale acestei țări. Mă bucură foarte mult participarea și din România și din Republica Moldova - este o participare de excepție, după cum am înțeles. De asemenea, prezența dumneavoastră – oameni de cultură, personalități marcante din Târgoviște și din Republica Moldova vine să sublinieze valoarea concursului în sine și, în același timp, să ne permită nouă ca, și în anii următori, să continuăm această tradiție, care nu face altceva decât să consolideze statutul de capitală culturală a Municipiului Târgoviște, pe tradiția pe care o avem de foartă multă vreme, dacă facem referire la faptul că aici funcționa prima universitate, în înțelesul de astăzi al termenului, din Țara Românească. […] Concursuri de acest tip un fac decât să consolideze ideea de unitate a românilor și, în același timp, ideea de stat național unitar, în granițele lui firești.”