Ieri, 1 noiembrie 2017, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, a participat la deschiderea oficială a expoziţiei „Aurul şi argintul antic al României”. Expoziţia este organizată de Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte şi Consiliul Județean Dâmbovița, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale şi Muzeul Naţional de Istorie a României.
În perioada 1 noiembrie 2017 – 2 februarie 2018, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște va prezenta publicului unele dintre cele mai valoroase bunuri culturale din patrimoniul arheologic naţional. Expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” este unică prin valoarea şi importanţa istorică a celor peste 1.000 de artefacte din metale preţioase.
Iniţiativa organizării acestei importante expoziţii a aparţinut Muzeului Naţional de Istorie a României, care, în anul 2013, cu contribuţia a 32 de muzee din ţară, printre care se numără şi Muzeul de Istorie din Târgoviște, a demarat acest extraordinar proiect, cu dorinţa de a face cât mai cunoscute multitudinea de piese din metale preţioase, descoperite de specialişti în ultimele două veacuri. În cadrul expoziției vor putea fi admirate piese componente din tezaurele de la: Pietroasele – judeţul Buzău („Cloşca cu puii de aur”), Grădiştea Muncelului – judeţul Hunedoara (brăţările dacice), Buneşti-Avereşti – judeţul Vaslui (diadema princiară din aur), Ostrovul Mare şi Hinova – judeţul Mehedinţi, Cucuteni-Băiceni – judeţul Iaşi, Agighiol – judeţul Tulcea, Peretu – judeţul Teleorman, Sâncrăieni – judeţul Harghita, Calatis, Tomis și Histria – județul Constanta, Apahida, Someşeni – judeţul Cluj, Cugir, Blaj – judeţul Alba etc.
Prin intermediul pieselor prezentate, expoziţia acoperă aproximativ 6.000 de ani de istorie din arealul geografic al țării noastre, respectiv din neolitic până în perioada antichităţii târzii.
Cu acest prilej, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea, a spus:
„În momentul în care domnul director Ovidiu Cîrstina mi-a spus despre această expoziţie, am spus da, pentru că eu sunt dintre aceia care cred că Târgoviştea este capitala culturală a Munteniei şi ea trebuie să-şi revendice cu foarte multă tărie şi mult mai pregnant acest rol. Vorbeaţi de Mircea cel Bătrân, vorbeaţi de Vlad Ţepeş: să ne aducem aminte că toţi şi-au avut reşedinţa nu departe de aici şi lucrul acesta nu trebuie să-l uite cei care vremelnic s-au aflat sau se află la cârma destinelor acestei ţări, care se cheamă România. Sunt de acord cu dumneavoastră că ar trebui să fim mai uniţi, am mai spus-o şi cu alte ocazii, și consider că, din 2007, clasa politică din România, din care şi eu fac parte, n-a mai avut un proiect de ţară. E păcat că nu avem şi cred că proiectul ar trebui creat în jurul ideii de unire, pentru că, anul viitor, sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, dar să nu uităm că atunci, în 1918, s-a creat o Românie Mare şi „dodoloaţă”. În al doilea rând, Nicolae Iorga spunea că istoria îşi bate joc de cei care nu o cunosc – repetându-se. Vreau să cred că pentru următoarele 3 luni la Muzeul de Istorie din Târgovişte, copiii din clasele primare, gimnaziale, studenţii Facultăţii de Istorie pot vedea la faţa locului aceste valori inestimabile ale patrimoniului naţional cultural (...) Nu în ultimul rând, mă bucur că şi judeţul Dâmboviţa este reprezentat în această expoziţie – am înţeles că există o agrafă de aur pe care o puteţi vedea în prima vitrină, descoperită în județul Dâmboviţa, la Morteni, şi aceasta nu face decât să demonstreze că pe aceste meleaguri a existat continuitate, au existat obiceiuri, au existat tradiţii şi, mai mult decât orice, a existat viaţă. Lucrul acesta nu trebuie să-l uităm. Eu cred cu tărie că judeţul Dâmboviţa va avea un viitor mult mai bun în următorii ani, ceea ce se întâmplă actualmente în judeţul Dâmboviţa, cel puţin din punctul meu de vedere, este de natură să dea speranţă şi mă face să gândesc într-un mod optimist şi pozitiv. Eu vă mulţumesc pentru faptul că aţi fost de acord ca această expoziţie să poposească şi la Târgovişte, îl felicit pe domnul director Ovidiu Cîrstina pentru faptul că a insistat să facem acest lucru. (...) Avem un muzeu foarte frumos la Târgovişte şi, din fericire pentru noi, nu este singurul. Şi, dacă a existat o preocupare din partea autorităţilor judeţene de a avea în atenţie cultura, credeţi-mă că este un gest de normalitate să facem acest lucru şi nu-l facem pentru a ieşi în evidenţă sau pentru a ne crede mai importanţi decât alţii. Vă mulţumesc pentru făptul că aţi permis ca acest lucru să se întâmple, dumneavoastră, celor care sunteţi prezenţi la această manifestare, și vă rog să vizionaţi cu plăcere ceea ce este de văzut şi, de ce nu, pentru că până în data de 2 februarie 2018, această expoziţie este prezentă la Târgovişte, să ne invităm cunoştinţele, prietenii – să-i aducem să vadă la faţa locului aceste comori inestimabile. Vă mulţumesc şi vă urez o seară plăcută!”
La eveniment au mai fost prezenţi: Ovidiu Cîrstina – directorul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, Ernest Oberländer-Târnoveanu – directorul Muzelui Naţional de Istorie a României, Ivan Vasile Ivanoff – secretarul judeţului (Consiliul Județean Dâmbovița), reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Dâmbovița, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmbovița, Bibliotecii Judeţene „I. H. Rădulescu”, deputatul Oana Vlăducă.
Din luna decembrie 2013 şi până în prezent, expoziţia a fost itinerantă – la Timişoara, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Alba-Iulia, Buzău, Craiova, Iaşi, Constanţa, Piatra Neamţ, Suceava, Bârlad şi Galaţi.
Biroul Comunicare, Relații Externe al Consiliului Judeţean Dâmboviţa