09.05.2017

Astăzi, 8 mai 2017, la Cimitirul Ostaşilor Sovietici din Municipiul Târgovişte a avut loc un eveniment de comemorare a 72 de ani de la victoria asupra fascismului, prilej cu care au fost aduse omagii ostaşilor ruşi şi români care şi-au dat viaţa în luptele pentru eliberarea unor localităţi din ţară şi din judeţ.

La eveniment, alături de Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Claudia Gilia, au mai participat: Preşedintele Asociaţiei de Prietenie Rusia – România – Petre Ignătencu, Preşedintele Asociaţiei de Prietenie România – Rusia (filiala Dâmboviţa) – Ion Hotinceanu, Dmitry Korshunov – prim secretar al Ambasadei Federației Ruse la București, Konstantin Bocearnikov, atașat militar adjunct, Ambasada Federației Ruse, reprezentanţi ai Primăriei Târgovişte, Prefecturii Dâmboviţa, Crucii Roşii, Arhiepiscopiei Târgovişte, Conducerea Combinatului de Oţeluri Speciale, Conducerea Întreprinderii de Utilaj Petrolier Târgovişte, veterani de război, Cultul Eroilor Dâmboviţa, Asociaţia cadrelor militare în rezervă şi alţii.   

Claudia Gilia, Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa:

“Sunt onorată să particip la această acțiune dedicată evenimentelor care au transformat ziua de mâine -  9 Mai într-o triplă sărbătoare pentru poporul român și ceilalți locuitori ai continentului nostru: Ziua Independenței – proclamată în 1877, Ziua Europei, și 72 de ani de la victoria Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial.

Ne aflăm astăzi în Cimitirul Ostașilor Sovietici din municipiul Târgoviște pentru a aduce un omagiu celor care au plătit cu viața pentru eliberarea mai multor localități din țara noastră în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

9 Mai este ziua în care avem datoria de a-i cinsti pe veteranii armatelor română și sovietică, dar și memoria ostașilor români și sovietici pentru jertfa lor în numele păcii și pentru un viitor mai bun și sigur pentru urmașii lor. Tragedia războiului trebuie să fie lecția din care să învățăm că orice confruntare armată nu face altceva decât să distrugă vieți, materie și conștiință, și că pacea, concilierea și înțelegerea creează premisele continuării existenței în demnitate și bunăstare de către lumea contemporană. 

Salut inițiativa Asociației de Prietenie România-Rusia, filiala Dâmbovița, pentru acest moment, cel al unei meritate rememorări a tuturor celor care s-au jertfit pentru împlinirea idealurilor la care strămoșii noștri au aspirat: unitatea națională și teritorială a României.

De la acest exemplu de eroism, închei prin a vă îndemna să ne îndreptăm gândurile noastre către aceia care ne-au apărat viața, demnitatea și libertatea cu prețul vieții. Să ne facem o datorie de onoare din a nu-i uita niciodată și a-i rememora cu respect și gratitudine pe aceia care au luptat pentru ca noi, astăzi, să avem o țară, să fim un popor și să ne putem mândri cu o identitate națională fundamentată pe valori creștine și morale!”

Biroul Comunicare, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița