Sala de şedinţe a Consiliului Județean Dâmbovița a găzduit astăzi, 20 februarie 2014, cea de-a doua ediţie a simpozionului pe teme de conștiință și libertate religioasă. Evenimentul a fost organizat de către Asociația „Conștiință și Libertate” în parteneriat cu Consiliul Judeţean Dâmboviţa și s-a bucurat de prezența fostului ministru al Culturii, dr. Daniel Barbu, secretarul de stat al Secretariatului pentru Culte, Victor Opaschi, preşedintele Asociației „Conștiință și Libertate”, dr. Nelu Burcea, directorul Conştiinţă și Libertate, Filiala Dâmboviţa, Tiberius Georgescu şi Mădălin Avrămescu, secretarul executiv al asociaţiei, Filiala Dâmboviţa, reprezentanți ai cultelor religioase și ai instituțiilor de învățământ din județul Dâmbovița.
Consiliul Judeţean Dâmboviţa a fost reprezentat de vicepreşedintele Gabriel Grozavu şi secretarul general al judeţului Ivan Vasile Ivanoff.
Dacă la prima ediţie a simpozionului a fost abordată problematica drepturilor omului şi a necesităţii construirii unor punţi de dialog pe subiecte ce ating teme esenţiale din perspectiva conlucrării între entităţile laice şi religioase, resursă de importanţă majoră a respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, în acest an, tema propusă spre dezbatere a fost ”Moralitatea privită ca o soluţie a dezvoltării societăţii româneşti”.
Gabriel Grozavu, vicepreşedintele CJD:
„Consider că este oportun şi firesc să putem avea un dialog despre tot ceea ce înseamnă libertatea sub toate formele de manifestare, despre ce înseamnă educaţie morală, acea dimensiune internă a activităţii de formare-dezvoltare a personalităţii, care vizează ceea ce este mai profund şi mai accentuat subiectiv în fiinţa umană (…) Având în vedere că în mijlocul nostru sunt prezente şi cadre didactice, închei intervenţia mea prin a sublinia faptul că esenţa educaţiei morale constă în crearea unui cadru adecvat interiorizării componentelor moralei sociale încă din momentul formării personalităţii morale a copilului. Astfel, educaţia morală tinde spre formarea individului ca subiect moral, subiect ce gândeşte şi acţionează în spiritul cerinţelor şi exigenţelor moralei sociale, a idealurilor, a valorilor, normelor şi regulilor pe care ea le deţine (…) Permiteţi-mi să îmi exprim speranţa că noi toţi - împreună, bazându-ne pe un consens în ceea ce priveşte moralitatea, vom putea să aducem starea morală a societăţii noastre spre mai bine, iar prin dialogul la care sunteţi invitaţi să vă exprimaţi punctul de vedere, să identificăm această plusvaloare”.