15.11.2012

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a fost prezent astăzi, 14 noiembrie la sediul  Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Basarab I" Dâmboviţa, unde a participat la conferinţa de presă ce a marcat finalizarea proiectului Achiziţie echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă şi pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, în regiunea Sud Muntenia”.derulat prin POR 2007-2013, Axa prioritară 3 - „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale" – Domeniul major de intervenţie 3.3 - „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă”.

Tot astăzi, au fost recepţionate şi ultimele echipamente  din cadrul proiectului, respectiv 4 ambulanţe de tip B2, în valoare totală de 1.266.288 lei (inclusiv TVA). Pe lângă acestea, pentru judeţul Dâmboviţa au mai fost achiziţionate în cadrul proiectului două autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate medie  în valoare totală de 1.438.400  lei (inclusiv TVA), o autospecială pentru descarcerare de capacitate grea şi prim ajutor calificat în valoare de 967.200  lei (inclusiv TVA) şi 3 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mare  în valoare totală  de 2.692.536  lei (inclusiv TVA).

 Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătăţirea capacităţii de răspuns în situaţii de urgenţă la nivelul Regiunii Sud Muntenia prin reducerea timpului de răspuns pentru acordarea primului ajutor calificat şi pentru intervenţii în situaţii de urgenţă.

Beneficiarul proiectului  este Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Situaţii de Urgenţă Sud Muntenia” formată din judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu , Ialomiţa, Prahova şi Teleorman.

Valoarea totală a proiectului este de 52.095.882,39 lei din care 41.995.808,38 lei valoarea totală eligibilă ( finanţare nerambursabilă şi contribuţia beneficiarului) iar contribuţia Consiliului Judeţean Dâmboviţa la cheltuielile proiectului este de 1.562.855,46 lei.

Preşedintele CJD, Adrian Ţuţuianu, a evidenţiat importanţa achiziţionării acestor echipamente, atât pentru judeţul Dâmboviţa cât şi pentru întreaga regiune:„Este important de ştiut că acest proiect urmăreşte îmbunătăţirea calităţii serviciilor pentru siguranţa publică, asistenţă medicală de urgenţă, dezastre majore şi în final asigurarea unui grad ridicat de siguranţă pentru populaţia judeţelor participante în acest proiect. Judeţul Dâmboviţa a beneficiat în baza acestui proiect de o dotare bună şi mai ales necesară. Valoarea  totală a echipamentelor achiziţionate prin proiect, pentru judeţul Dâmboviţa este  6.364.424 lei (inclusiv TVA). La momentul acesta înregistrăm o datorie către Asociaţie, în cuantum de 1.084.026,46 leiLa preluarea mandatului meu de preşedinte al CJD, valoarea era mai mare, iar o preocupare majoră pentru mine este aceea de a scăpa de aceste arierate şi de a găsi echilibru financiar. În perioada următoare, în baza discuţiilor pe care le-am avut cu domnul Victor Ponta, premierul României, de a ne sprijini pe 2- 3 proiecte, se vor materializa în crearea disponibilităţilor necesare pentru a plăti integral suma datorată în proiect. Vreau să mulţumesc doamnei Iorga Lenuţa, asistentul manager al proiectului, din cadrul Consiliului Judeţean, pentru implicarea în proiect şi domnului lt.col. Păunescu Valerică, expert tehnic din cadrul ISU Dâmboviţa care a participat la tot ceea ce a însemnat derularea proiectului. Evident că ne interesează şi vom sprijini şi etapa a doua a acestui proiect, pentru că 3 milioane de lei pentru un judeţ înseamnă mult şi totodată posibilitatea achiziţionării suplimentare de echipamente necesare. Vom asigura cofinanţarea de 2%, aşa cum prevede programul. Modalitatea de distribuire a ambulanţelor o vom decide în perioada următoare împreună cu reprezentanţii ISU, după ce vom face toate formalităţile legale”.