22.11.2012

La Târgovişte a debutat ieri prima dezbatere din proiectul Intact Media Group -  “România, te priveşte!”, moderată de jurnalista Alessandra Stoicescu (Antena 3), prilej cu care primarii dâmboviţeni au putut intra în dialog cu administraţia judeţului şi cu reprezentanţii Guvernului.

Evenimentul s-a desfăşurat la Centrul Internaţional de Conferinţe al Universităţii “Valahia” din Târgovişte, iar tema întâlnirii a fost „Dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii – condiţie esenţială pentru progresul judeţului Dâmboviţa”.

La masa dialogului cu primarii au stat  ministrul Mediului - Rovana Plumb, preşedintele CJ Dâmboviţa - Adrian Ţuţuianu, Prefectul judeţului - Victor Sanda, vicepreşedinţii CJD Leonardo Badea şi Gabriel Grozavu, directorul Direcţiei de Investiţii din ADR Sud Muntenia - Mircea Enescu şi prorectorul Universităţii “Valahia” - Laura Gorghiu.

În deschiderea dezbaterii, prefectul judeţului, Victor Sanda, a evidenţiat importanţa organizării unor asemenea întâlniri:“Cred că e un început pentru a îndrepta lucrurile în această ţară. Cu toate că situaţia judeţului este gravă, am speranţa că lucrurile se vor îndrepta. Îi voi fi aproape preşedintelui CJD Adrian Ţuţuianu în atragerea fondurilor pentru judeţul Dâmboviţa. Sper să scăpăm de necazul de a fi izolaţi”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu,  a precizat de la începutul evenimentului că proiectul nu implică cheltuirea de fonduri publice: „Vă mulţumesc că aţi ales Dâmboviţa în acest proiect şi  fac precizarea că acesta nu implică bani publici. N-am cheltuit niciun leu de la Dâmboviţa pentru acest proiect. Se observă că în sală sunt primari de la toate partidele politice, consilieri judeţeni, este prezent fostul preşedinte al Consiliului judeţean, sunt prezenţi jurnalişti din presa locală. Încercăm să facem o dezbatere cu argumente şi în acelaşi timp să încercăm să definim foarte exact ceea ce ar trebui să facem în următorii trei ani şi jumătate”.

Preşedintele CJD, Adrian Ţuţuianu, a subliniat  că prioritatea principală de dezvoltare ale judeţului, o constituie  crearea de locuri de muncă: „Mai întâi de toate principala noastră preocupare a administraţiei publice judeţene, trebuie să fie aceea a crea locuri de muncă. Din toate sondajele de opinie pe care le-am făcut în această perioadă, rezultă că peste 80% din cetăţenii din judeţul Dâmboviţa se declară preocupaţi de deţinerea unui loc de muncă. Peste tot pe unde mergi, că sunt tineri sau bătrâni, fiecare solicită sprijin administraţiei judeţene pentru un loc de muncă. Din păcate, judeţul Dâmboviţa a înregistrat o scădere în ultimii 4 ani de zile, rezultat al politicilor de la nivel naţional , al principalelor chestiuni care ţin de interesul local şi astăzi suntem în primele 10 judeţe ale României ca rata şomajului, undeva la 72 mii angajaţi cu carte de muncă, avem 112.000 pensionari, o populaţie de 520.000 locuitori, ne putem da seama foarte bine că diferenţa care ar trebui să fie în câmpul muncii, înseamnă ţărani care trăiesc din agricultura de subxistenţă, înseamnă şomeri, înseamnă persoane care lucrează în străinătate astăzi şi înseamnă un segment destul de important, persoane care încă mai lucrează la negru pe salarii foarte mici şi în condiţiile în care nu au nici un fel de protecţie socială. De aceea, cred că primul semnal l-a dat premierul Victor Ponta, acum 7-8 zile, la ARCTIC Găeşti, acordând un ajutor de stat acestei societăţi comerciale 7,8 mil. euro, cu o contribuţie de 13 mil. euro a acţionarului principal ARCTIC SA, care va însemna crearea unei capacităţi de producţie noi, va crea cca 800 locuri de muncă, aproape 600 locuri muncă direct în societatea ARCTIC, iar diferenţa sunt furnizorii de produse, de componente pentru frigidere.

          În al doilea rând, sunt bucuros că Primul Ministru şi-a făcut timp, mai zilele trecute, să primească de la Paris, conducerea RENAULT. La Titu există un centru tehnologic, sunt angajamente asumate încă din anul 2007 cu Guvernul Tăriceanu printre care lărgirea la 4 benzi la sectorul de drum Bâldana-Titu, cca.22 km, angajamente care nu au fost puse în aplicare până acum. Revenim la RENAULT , avem la momentul acesta patru societăţi comerciale cu capital străin care şi-au propus sa investească la Titu. După părerea mea, zona Titu, este zona cu cel mai mare potenţial din judeţul Dâmboviţa. Este foarte important un proiect, care sper eu să se deruleze începând de anul viitor, în zona montană a judeţului Dâmboviţa, un investitor din Israel foarte important, o firma cu solide afaceri în acest domeniu, a achiziţionat 188 ha teren în zona montana, sunt în faza de obţinere a tuturor avizelor necesare prevăzute de lege,  în următorii 6 ani de zile, pe bani, privaţi, fără implicarea autorităţilor, va realiza o staţiune montană cu cca 300-400 locuri de cazare, ceea ce înseamnă crearea unui important număr de locuri de muncă.

În cadrul dezbaterii cu tema „Dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii – condiţie esenţială pentru progresul judeţului Dâmboviţa” , şeful administraţiei judeţene a subliniat şi necesitatea implementării corecte a proiectelor europene pentru a evita apariţia corecţiilor financiare.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Leonardo Badea a vorbit  despre  rolul educaţiei în dezvoltarea judeţului: “Dacă vrem o dezvoltare a judeţului avem nevoie şi de o infrastructură educaţională. Sunt la fel de importante finanţările şi co-finanţările, este necesară realizarea unui buget realist, altfel nu facem decât să trecem nişte investiţii care nu vor fi realizate niciodată. Dâmboviţa are potenţial legat de cea mai importantă resursă: cea umană. Avem Universitatea «Valahia», este un punct de sprijin pe care-l putem folosi pentru progresul judeţului Dâmboviţa”.

Cele mai multe întrebări ale primarilor din judeţ i-au fost adresate Ministrului Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, care a evidenţiat beneficiile pe care comunităţile locale le pot obţine prin finanţări europene pe Programul Operaţional Sectorial de Mediu (POS):“ Programul Operaţional Sectorial Mediu reprezintă o sursă fundamentală pentru dezvoltarea României şi a judeţului Dâmboviţa, prin care putem să asigurăm locuri de muncă, dezvoltarea infrastructurii şi protecţia mediului. Dâmboviţa nu este unul dintre judeţele care a atras cele mai multe fonduri europene, iar progresul fizic pe aceste contracte este unul foarte redus. Pentru unele dintre ele am luat decizia de sistare(…)Îi mulţumesc domnului Adrian Ţuţuianu pentru buna conlucrare pe POS Mediu. În colaborare cu dvs. vrem să avem cât mai multe proiecte pe acest program. Sunt convinsă că echipa de administraţie a judeţului va reuşi soluţionarea problemelor din Dâmboviţa. Sunt fiica acestui judeţ şi-l voi sprijini în continuare(…)Vrem să perpetuăm parteneriatele Guvern - autorităţi locale, care trebuie să funcţioneze eficient pentru realizarea obiectivelor”.

 Proiectul Intact Media Grup, intitulat “România, te priveşte” se va desfăşura în toate judeţele ţării.