21.12.2013

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a participat astăzi, 20 decembrie, la  inaugurarea Muzeului “Evoluţiei omului şi tehnologiei în paleolitic”, alături de  prefectul judeţului, Victor Sanda, vicepreşedinţii CJD, Ioan Marinescu şi Gabriel Grozavu, Ovidiu Cârstina, directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească şi profesorul universitar Marin Cârciumaru, iniţiatorul proiectului.

Toată finanţarea proiectului a fost asigurată din fondurile Consiliului Judeţean Dâmboviţa, valoarea investiţiei fiind de 872.690 lei cu TVA, din care: restaurarea clădirii şi realizarea instalaţiilor termice, sanitare şi electrice, proiectare şi asistenţă tehnică - 622.690 lei cu TVA, iar realizarea expoziţiei - 250.000 lei , inclusiv TVA.

Expoziţia permanentă a muzeului reuneşte cele mai spectaculoase descoperiri arheologice realizate în cei peste 40 de ani de activitate ştiinţifică a profesorului Marin Cârciumaru. Printre cele mai vechi exponate se numără câteva vase pentru prepararea ocrului, un fluier dar şi un colier de melci , a căror vechime este de peste 50.000 de ani , valoarea obiectelor expuse dând unicitate acestui muzeu atât în România cât şi în Europa.  Pe lângă acestea, vizitatorii vor putea vedea câteva scene din viaţa oamenilor de Neandertal, de la viaţa în grote cât şi perioadele de vânătoare.

De asemenea, în pridvorul de pe cele trei laturi ale clădirii în stil neoromânesc, sunt expuse, piesele de lapidarium de la Biserica Mănăstirii (Vechi) a Mitropoliei.

Cea mai importantă piesă a muzeului este un pandantiv din piatră, gravat cu motive geometrice, recuperat dintr-un strat care aparţine culturii gravetiene, datat la peste 20.000 ani, exponatul fiind al treilea obiect de podoabă de acest fel descoperit în România. 

Ovidiu Cârstina, directorul Complexului Național Muzeal Curtea Domnească : 

„Muzeul pe care-l inaugurăm astăzi este unic în România. Este unic prin faptul că tema este una specială și nu este tratată în celelalte muzee din țară decât poate secvențial, dar nu în totalitate. De asemenea, este unic prin faptul că piesele sunt deosebite, sunt piese pe care multe muzee din țară le-ar dori, dar, iată, avem bucuria ca acestea să ajungă la Târgoviște și să poată fi văzute de publicul vizitator aici, în această locație. Muzeul este unic și prin modul de abordare a expunerilor. Expoziția este deosebită prin faptul că am încercat să punem aceste piese într-un context care să ne aducă cât mai aproape de utilitatea pentru care au fost realizate la momentul respectiv. Sunt piese care au vechime de peste 10.000de ani, dar avem și exponate de peste 50.000 de ani.

Mulțumim președintelui Consiliului Județean Dâmbovița pentru faptul că a crezut și a finanțat acest proiect într-o perioadă în care sunt destul de multe probleme, într-o perioadă în care sunt localități în care muzeele sunt retrocedate sau sunt închise. Iată, la Târgoviște, anul acesta, s-au deschis două noi unități muzeale.

Va mai exista în acest muzeu și o latură a educației muzeale. Vom avea un spațiu destinat lucrului cu copiii, astfel încât aceștia să înțeleagă ce se petrecea în acea perioadă și să aibă posibilitatea să lucreze singuri o serie de unelte, arme sau vase din lut”.

Adrian Țuțuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa:

„Mă bucur să vă întâlnesc astăzi şi să participăm împreună la un moment cu adevărat remarcabil. Spun asta cu tărie, pentru că evenimentul pe care îl marcăm reprezintă un reper în lumea muzeistică din România şi nu numai.

Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” inaugurează astăzi Muzeul Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic. Este, stimaţi prieteni, - şi vreau să accentuez asta pentru că va fi esenţial în zona de promovare şi publicitate – un muzeu unic în România, oferind vizitatorilor perspectiva unei călătorii în timp, prin care vor parcurge o perioadă de peste 50.000 de ani.

Muzeul este unic din două puncte de vedere: al tematicii pentru că nu există în România un alt muzeu dedicat acestei perioade, precum şi al valorii inestimabile a exponatelor.

Muzeul are la bază un concept creativ de excepţie, care se foloseşte de tehnici variate de redare a informaţiilor, utilizând atât reconstituiri de habitat uman, împreună cu personaje ce întruchipează Omul Neanderthalian.  Descrierea video contribuie la interacţiunea cu publicul.

Vizitatorii vor fi surprinşi să descopere simboluri ale lumii străvechi, piese de patrimoniu de o valoare uriaşă, fascinante prin simbolistică, prezentate într-un context veridic. Este o expoziţie fabuloasă, unde veţi putea admira: cele mai vechi recipiente din lume, pentru prepararea coloranţilor (peste 50.000 de ani);colier din cochilii, fluier, vârfuri de suliţă din fildeş unice în Europa Centrală şi de Est (peste 20.000 de ani);un ansamblu fascinant de unelte şi arme din piatră, vechi de peste 10.000 de ani, descoperit în România. Avem aici o expoziţie care adună trei sferturi din piesele de artă descoperite în paleoliticul din România. Iată, aşadar, argumentele unei realizări de excepţie.

Stimaţi prieteni,

Orice operă are un „părinte”. Daţi-mi voie să-l salut cu admiraţie pe „părintele” acestui muzeu, profesorul Marin Cârciumaru, cel care a dat viaţă acestei expoziţii, a făcut-o posibilă. Practic, toată cercetarea arheologică de peste 50 de ani a profesorului Cârciumaru a fost predată Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte. Şi este cu atât mai remarcabil cu cât piesele au fost dorite şi de alte muzee din România (Muzeul Naţional de Istorie a României sau Complexul Muzeal Neamţ). Suntem privilegiaţi, aşadar, să găzduim noi această colecţie şi pentru asta îi mulţumesc sincer. Am crezut în această idee şi nu am ezitat atunci când a fost vorba să sprijinim proiectul. A fost o decizie corectă.

De asemenea, se cuvine să mulţumim şi altor prieteni care ne-au ajutat în cadrul acestui proiect:Direcţia Silvică Dâmboviţa pentru că ne-a oferit un zimbru naturalizat, Muzeului Naţional Brukenthal care ne-a dat un urs şi o vulpe naturalizată, un craniu de urs spelaeus (specie dispărută acum 10.000 de ani), Muzeului Cinegetic Posada care ne-a întregit expoziţia cu trofee de cerb comun şi cerb lopătar.

Mă bucur sincer că putem oferi dâmboviţenilor, la încheiere de an, un proiect atât de frumos. Marţi am inaugurat Spitalul Judeţean – un proiect de anvergură pe palierul de sănătate. Astăzi inaugurăm un muzeu unic în România, care vine să întregească dimensiunea culturală de excepţie a municipiului Târgovişte, alături de simboluri precum Turnul Chindiei, bisericile de ev mediu, Mănăstirea Dealu şi altele. Încercăm, cu acele fonduri pe care le avem, cu ceva mai multă muncă, mai multă implicare, mai multă înţelepciune în gestionarea proiectelor, să atingem obiective asumate. Închei, spunându-vă că vă preţuiesc pe toţi şi că puteţi conta pe mine”.

Profesorul Marin Cârciumaru:

„Acest muzeu nu este al exponatelor pe care le-am donat eu. Este un muzeu al exponatelor care au rezultat din cercetări de peste 45 de ani, ale mele și colaboratorilor meu, cărora le mulțumesc că au fost alături de mine. Este o satisfacție extraordinară că, după 45 de ani de trudire în domeniul arheologic, reușesc să vă ofer posibilitatea să faceți o mică excursie în lumea minunată a Paleoliticului. De asemenea, este un prinos adus generațiilor de arheologi care și-au visat un astfel de muzeu, care au lăsat un nume în știința românească.

Vreau să vă spun că acest vis l-am încercat în multe locuri din țară. Mi s-au făcut foarte multe promisiuni, dar, când am văzut că lucrurile concrete nu vin, am evadat. Este fantastic că se deschide acest muzeu la Târgoviște. Veți vedea aici cele mai vechi vestigii din lume, vestigii pe care le-ar dori orice muzeu de pe Glob. Ele sunt acum la Târgoviște, într-un muzeu unic în Europa Centrală și de Est”.

Muzeul va fi deschis săptămânal de marţi până duminică , preţul unui bilet fiind de 7 lei pentru adulţi , iar elevii şi studenţii vor beneficia de o reducere de 50% .