Astăzi, 7 septembrie, În Parcul Mitropoliei din Târgovişte a avut loc deschiderea oficială a celei de a X-a ediţii a Târgului Meşterilor Populari, în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Cetăţii. Acţiunea este organizată de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, iar în acest an, aproximativ 50 de meșteri şi artizani populari din județul nostru, dar și din toate zonele țării își vor expune în aceste zile la Târgovişte produsele în Parcul Mitropoliei şi zona centrală a municipiului Târgovişte. Evenimentul promovează valorile nepieritoare ale culturii tradiționale românești, cuprinzând expunere cu vânzare de obiecte meșteșugărești și produse tradiționale, obiecte din ceramică, sculpturi din lemn, împletituri din diferite materiale, icoane pe lemn şi sticlă, costume populare,precum şi ateliere în aer liber.
La deschiderea festivă din acest an, au participat vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Leonardo Badea şi Gabriel Grozavu, reprezentanţi ai Centrului Judeţean de Cultură şi ai Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească:,,Participăm astăzi cu mare plăcere, cu mare bucurie, la o manifestare ce are loc în cadrul serbărilor prilejuite de Zilele Municipiului Târgovişte, o manifestare organizată de Consiliul Judeţean Dâmboviţa prin Centrul Cultural Judeţean, o manifestare care a ajuns la a X-a ediţie şi unde participă meşteri populari din judeţul nostru şi din alte judeţe. Aceşti oameni am înţeles că revin aici cu plăcere din câte am discutat cu dumnealor, sunt şi oameni care vin pentru prima dată, şi sunt toţi animaţi de aceeaşi idee de a participa la acest moment de sărbătoare al Municipiului şi judeţului nostru.
Sperăm ca târgoviştenii, dâmboviţenii să aprecieze acest târg al meşterilor populari care se va derula pe o perioadă de trei zile. Vom avea şi un program în care îi vom premia pe cei care s-au remarcat printr-o activitate deosebită în domeniile pe care le reprezintă şi sigur că vrem să ne prezentăm la înălţime atunci când Târgoviştea îmbracă haine de sărbătoare. Produsele prezentate de meşteri sunt deosebite, iar altele intră în comercialul de zi cu zi, şi este normal să fie aşa. Sincer am fost plăcut impresionat şi în mod evident voi reveni în această perioadă să le studiez cu atenţie”, a precizat Leonardo Badea.
La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Gabriel Grozavu, a adăugat:”Sunt foarte încântat să aflu că printre standuri sunt oameni care au participat la toate cele zece ediţii ale acestui târg. Este o încântare pentru noi, pentru târgovişteni şi dâmboviţeni să găzduim o astfel de manifestare pentru faptul că prin aceasta se încearcă şi zic eu, se şi reuşeşte cu mare succes, conservarea tradiţiei populare. Sigur, nu la nivelul altor regiuni din ţară precum Maramureşul istoric sau zona Bucovinei unde tradiţiile populare au rămas intacte in urma efectului modernizării populaţiei (...)Meşterii prezenţi astăzi aici sunt bucuroşi de felul în care au fost primiţi de târgovişteni, de modul cum este organizată acţiunea şi de inima largă şi bunătatea sufletească pe care au întâlnit-o la oamenii din Târgovişte.”
Totodată, în această seară, la sediul Muzeului de Istorie, conducerea Consiliului Judeţean Dâmboviţa îi va premia cu diplome pe toţi meşterii populari prezenţi la Târgovişte şi, de asemenea, va oferi diplome in memoriam, pentru cei care au desfăşurat o activitate artistică îndelungată, în slujba tradiţiilor populare ale poporului român.