12.11.2016

Vineri, 11 noiembrie a.c., în campusul Universităţii „Valahia” din Târgovişte a avut loc conferinţa naţională intitulată de la „Mănăstirea Dealu”    (4 iunie 1912 – 10 noiembrie 1940) organizată cu prilejul împlinirii a 104 de la înfiinţarea acestuia.

În deschiderea conferinţei au fost rostite scurte alocuţiuni dedicate momentului de către Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Adrian Ţuţuianu, Prorectorul Universităţii „Valahia” (Dezvoltare Instituţională şi Relaţii Internaţionale) – Claudia Gilia. Invitatul special al evenimentului a fost domnul Adrian Năstase – fost Prim-Ministru al României.

În program au fost incluse scurte prelegeri privind activitatea, importanţa şi simbolistica  Liceului Militar „Nicolae Filipescu” de la „Mănăstirea Dealu” susţinute de către personalităţi marcante din sfera academică dâmboviţeană.

Manifestarea a fost urmată de lansarea albumului „Descriptio Ponti Euxini. Marea Neagră  în patru secole de cartografie” editat sub coordonarea prof. univ. dr. Adrian Năstase.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu: „Anul acesta se împlinesc 104 de ani de la înfiinţarea Liceului Militar de la Mănăstirea Dealu de către marele om politic Nicolae Filipescu, şcoală de referinţă din perioada interbelică, care a contribuit din plin la procesul de modernizare al armatei române

Se cuvine să precizăm că au fost depuse eforturi considerabile din partea lui Nicolae Filipescu (1862-1916) pentru înfiinţarea unui al treilea liceu militar din ţară, în afara celui de la Iaşi (1872) şi a celui de la Craiova (1881), care să dea României un nou sistem de învăţământ, raţional-naţionalist, în plină natură, departe de zgomotul şi atracţia centrelor populate, pe prima creastă din stânga Ialomiţei, în mijloc de pădure, lângă ctitoria lui Radu cel Mare, unde îşi doarme somnul de veci capul lui Mihai Viteazul, ”…pentru ca în sufletele elevilor, viitori ofiţeri, să stea pururea vie amintirea viteazului voievod”.

Astfel, în „Anul mântuirii 1912 luna Iunie în 4 zile, în zilele Maiestăţii Sale Carol I, prea Înălţatul domn şi Rege al României ...pusu-s’a piatra de temelie a acestui aşezământ de învăţătură şi creştere ostăşească, care va purta numele de „Liceul Militar Mănăstirea Dealu”, înfiinţat din îndemnul şi prin stăruinţa Domnului Nicolae Filipescu , fost Ministru de Războiu, Director onorific al acestui aşezământ”.

Numele liceului a fost schimbat din „Mănăstirea Dealu” în „Nicolae Filipescu” în 1929, pentru ca, în 1940, să se schimbe din nou, Liceul Militar „N. Filipescu” devenind Colegiul Naţional „N. Filipescu” de la Mănăstirea Dealu. Cu această ocazie se afirma: Scopul acestui colegiu este de a pregăti elita conducătoare a ţării,  printr-o cultură organică de adâncime şi o educaţie aleasă, dintre elevii cei mai dotaţi din întreaga ţară, selecţionaţi printr-un concurs riguros.

            Liceul militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu (1912 – 1940) a reprezentat un adevărat generator de elite al societăţii româneşti, care, în cele 33 de promoţii ce însumau 1500 de absolvenţi, a dat posterităţii nume precum: Octav Dessila (scriitor), Marcel Romanescu (scriitor), Carafoli Elie (Academician aromân Preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Astronautică între anii 1968-1970), Petre Pandrea (scriitor), Nicolae Ciorănescu (Rector la Universitatea Politehnică din Bucureşti), Mihai, Mare Voievod de Alba Iulia, rege al României între 1940-1947, Victor Rebenciuc (actor), Florin Sacerdoţeanu (medic), Stănescu Silviu (inginer hidrolog, autorul proiectului sistemului hidrologic al Columbiei), arhiducele Ștefan de Austria etc. Aici ţin să amintesc și pe Marin Năstase, tatăl invitatului nostru de onoare, dl. Premier Adrian Năstase,  care a fost şef de promoţie în toţi anii de studiu.

Sunt câteva cuvinte pe care le-am rostit în faţa dumneavoastră pentru a evoca o pagină din Cartea de Aur a istoriei oraşului Târgovişte şi a unuia dintre simbolurile lui, Liceul Militar de la Mănăstirea Dealul. Sper ca luările de cuvânt ce urmează să îmbogăţească cele cunoscute până acum, poate ascunse în documente de arhivă, în memorialistică, în minţile şi în sufletele vorbitorilor.”

Adrian Năstase: „Sunt emoţionat să particip la această evocare. Sunt emoţionat să reamintesc, împreună cu dumneavoastră, momente de istorie şi elemente importante de identitate naţională şi de identitate locală…Identitatea naţională reprezintă o sumă a identităţilor locale, a felului în care se construieşte pe glia românească tradiţia culturală, tradiţia de educaţie, felul în care se construiesc, cum ar fi spus Nicolae Filipescu, caracterele. Proiectul lui era de a construi un nivel de elită pentru şcoala românească şi pentru societatea românească…Suntem, prin trecutul nostru, identitatea noastră este marcată de acest trecut pe care trebuie să îl preţuim. Prin rădăcini puternice, trupul ţării poate să rămână viabil şi, de asemenea, puternic.”

Evenimentul a fost organizat de Universitatea „Valahia” din Târgovişte şi Centrul de Cercetări Ştiinţifice Interdisciplinare „Dumitru Stăniloae” cu sprijinul Consiliului Judeţean Dâmboviţa.