19.07.2014

Vineri, 18 iulie 2014, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu a susținut alături de Matei Pfeifer, președintele Asociației Padina Fest, o conferință de presă în sala de conferințe a Hotelului Peștera, având ca subiect principal organizarea celei de a V-a ediții a Festivalului ”Padina Fest” ce se va desfășura pe platoul din Lunca Padinii, Masivul Bucegi, în perioada 23 – 27 iulie 2014.

Și în acest an, organizatorii evenimentului - Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Fundația „Padina Fest” - vor pregăti pentru participanți concerte și spectacole, acțiuni de ecologizare, competiții sportive, activități de alpinism și ateliere de lucru.

În cele cinci zile, vor concerta formații din țară și de peste hotare și, ca și la ediția de anul trecut, un moment inedit va fi prezența Orchestrei de cameră Muntenia, a Centrului Județean de Cultură Dâmbovița, care le va oferi participanților la eveniment două concerte speciale, în zilele de 26 și 27 iulie 2014.

Adrian Țuțuianu, președintele CJD: ”Consiliul Județean Dâmbovița participă la organizarea festivalului cu suma de 400 milioane lei vechi, cu Filarmonica Muntenia iar, față de anul trecut, am luat măsuri suplimentare de asigurare de utilități, vom aduce și 2 – 3 comercianți care să respecte regulile de desfășurare a festivalului și servicii adecvate pentru participanți (…) Am discutat cu toate instituțiile care pot să contribuie la bunul mers al acestor activități. Vom fi prezente Poliția, Jandarmeria, ISU, Serviciul de Ambulanță, Serviciul Salvamont - într-o componență mai numeroasă, pentru a interveni rapid, vor fi prezenți reprezentanți de la Oficiul pentru protecția consumatorului - pentru a urmări să fie servicii de calitate la unitățile de alimentație publică. Vom încerca ca toate instituțiile care au rol în asigurarea ordinii, liniștii publice și a stării de sănătate a populației să fie prezente și să nu avem incidente. Cred că festivalul este de natură să contribuie la cunoașterea zonei montane a Județului Dâmbovița și la aducerea permanentă de turiști în zonă, lucru care se observă deja, chiar dacă anul acesta nu am avut o vreme foarte bună. Numărul de turiști din zona montană este în creștere, iar lucrul acesta se va reflecta la un moment dat și în dezvoltarea zonei, crearea de locuri de muncă și alte facilități pentru turism”.

Avem trupe din mai multe țări, am diversificat muzica în încercarea de a aduce cât mai mulți turiști. Estimăm - dacă ne ajută și vremea - că vor participa peste 8.000 de turiști în ziua de vârf. La prima ediție au fost 1.400 de participanți. Creșterea este foarte mare de la an la an. Foarte important este că toată România a auzit de acest festival, de această zonă. La Padina vine un public foarte frumos, un public de calitate, cum spun eu”, a precizat Matei Pfeifer.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a adus o serie de precizări cu privire la dezvoltarea zonei montane și a stadiului implementării unor proiecte, derulate din fonduri europene sau din bugetul CJD:

Mai întâi o să vă prezint ”Reabilitarea drumului județean 713 – Sinaia – DN 71 – Cabana Cuibul Dorului – Șaua Dichiului – intersecție drum Complex Piatra Arsă”, cu o lungime de 16 km. Cunoașteți foarte bine că este un proiect început de mai mulți ani, iar la momentul acesta avem decontări efectuate de 36.678.070 lei, din care Consiliul Județean Dâmbovița a decontat suma de 30.678.070 lei, iar Consiliul Județean Prahova - 5.700.000 lei. Pentru a finaliza proiectul, mai este de decontat suma de 14.434.683 lei, din care CJD 988.438 lei, iar CJ Prahova suma de 13.446.245 lei. Avem lucrări efectuate și nedecontate de 1.880.977 lei și cunoașteți că, la recenta ședință de CJ, am făcut o rectificare de buget tocmai pentru a acoperi integral lucrările executate și nefacturate sau facturate și nedecontate de către Consiliul Județean Dâmbovița. Sunt lucrări executate pe 16 km, în principal primul strat de asfalt, șanțuri și rigole, apărări de maluri și versanți. Mai avem de lucrat la apărări și consolidări de maluri și versanți, parapeți de siguranță, asigurarea scurgerii apelor, iar pe toată distanța de 16 km - stratul doi de uzură. Suntem într-o stare conflictuală cu Consiliul Județean Prahova care refuză să asigure sumele necesare finalizării lucrărilor, iar refuzul acesta ne împiedică să punem în funcțiune investiția și generează riscul degradării lucrărilor deja executate și ne creează în principal probleme nouă, celor din Dâmbovița, pentru că suntem principalii interesați ca acest drum să funcționeze și vara și iarna, în condiții care să asigure accesul mai ușor al turiștilor în zona montană. Am avut discuții cu președintele CJ Prahova, dânsul invocă lucruri pe care eu nu le știu, înțelegeri pe care le-ar fi avut cu fostul președinte al CJ - ca banii să fie luați integral de Dâmbovița pe OUG 28/2013, fosta HG 577. Din documente nu rezultă o astfel de înțelegere, iar CJ Prahova nu și-a prevăzut, nici din bugetul propriu și nici din surse guvernamentale, alocări financiare în acest an pentru acest obiectiv de investiții. Soluția va fi în final să ajungem la un litigiu, la instanțele de judecată pentru că nu vreau ca eu sau altcineva din CJ Dâmbovița să suporte consecințele legale ale acestui refuz. Am avut o întâlnire cu cei de la SC CAST, liderul asocierii care realizează drumul. Probabil că se vor asocia demersului nostru sau, în orice caz, vor fi parte la un proces pe care îl vom deschide la instanța de judecată. Am stabilit să realizăm cu specialiștii CJD o evaluare a costurilor pentru ceea ce înseamnă stratul doi de asfalt pe raza județului Dâmbovița, de la limita cu Prahova până la Dichiu, respectiv Piatra Arsă, și ce înseamnă lucrările de consolidare a versanților și montajul parapeților pe întreg traseul - pentru a putea pune în funcțiune drumul în acest an, cel mai târziu anul viitor”.

 În ceea ce privește proiectul de infrastructură ”Reabilitare și modernizare DJ 714 Glod – Sanatoriul Moroeni – Peștera, sector intersecție Dichiu – Bolboci – Peștera, președintele CJD, Adrian Țuțuianu a subliniat”: ”Proiectul înseamnă 8 km de drum, ceea ce a rămas de la intersecția de la Zănoaga până la intersecția din zona barajului, unde este asfaltat de Romsilva, respectiv de la ”coada” lacului, de la Cheile Tătarului, până la Salvamont. Vreau să știți că suntem în curs de achiziție, am făcut o primă adjudecare, a existat o contestație la CNSC și s-a dat o soluție de reevaluare a unor oferte, s-a spus de către CNSC că am fost foarte formaliști în evaluarea unor documentații, deci nu pe alt considerent. Vom reevalua toate documentațiile și sper ca, în două săptămâni, să dăm și o soluție. Dacă vom avea o alocare consistentă în luna august pe OUG 28/2013 și finalizăm procedurile de achiziție publică, vom începe și aceste lucrări. Mi-am propus ca, până în anul 2016, să ajungem cu asfaltul până la Salvamont, poate nu două straturi dar, în orice caz, cu lucrările de artă, cu cele la șanțuri și parapeții laterali finalizate și, eventual, să rămână, pe o anumită porțiune de drum, stratul doi”.