31.07.2015

Joi, 30 iulie 2015, în sala mare a Consiliului Județean Dâmbovița s-a desfășurat conferința de încheiere a Proiectului „Managementul eficient al Rezervației Naturale Izvorul de la Corbii Ciungi”, proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007 – 2013, Axa prioritară 4 – „Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protejarea biodiversității și rețelei Natura 2000”, SMIS – CSNR36298.

La finalizare, proiectul, al cărui beneficiar a fost Consiliul Județean Dâmbovița, a avut valoarea de 304.629 lei, din care: suma de 257.000 lei – finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, iar suma de 47.529 lei – finanțare nerambursabilă din Bugetul de Stat. Durata proiectului: 01.01.2012 – 31.12.2015.

Proiectul a fost implementat în Rezervația Naturală Izvorul de la Corbii Ciungi, situată pe teritoriul administrativ al Comunei Corbii Mari, Județul Dâmbovița. Rezervația Naturală Izvorul de la Corbii Ciungi a fost declarată Arie Naturală de Interes Național prin Legea nr. 5 / 6.03.2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național, secțiuna a III-a – zone protejate.

Scopul ariei protejate Rezervaţia Naturală Izvorul de la Corbii Ciungi este de a proteja și conserva speciile de plante, păsări, nevertebrate și amfibieni – importante la nivel național și comunitar.

Rezervaţia Naturală Izvorul de la Corbii Ciungi a fost desemnată arie naturală protejată ca urmare a existenței pe teritoriul acesteia a elementelor biotice relicte (Hildenbrandtia rivularis, specie relictă nordică, prezenţa ei în acestă arie fiind favorizată de condiţiile ecologice speciale, asemănătoare pâraielor montane) și prezenței speciilor de interes conservativ național și internațional.

Obiectivul general al proiectului a fost asigurarea unui management eficient al Rezervației Naturale Izvorul de la Corbii Ciungi în vederea conservării biodiversității acesteia.

De asemenea, obiectivele specifice ale proiectului au fost următoarele: elaborarea și aprobarea planului de management, orientat spre protecția speciilor și habitatelor specifice, pentru care Rezervația Naturală Izvorul de la Corbii Ciungi a fost desemnată arie protejată; menținerea și îmbunătățirea stării de conservare favorabile a habitatelor și a speciilor în aria naturală protejată Izvorul de la Corbii Ciungi; creșterea gradului de informare și conștientizare a comunității locale limitrofe cu privire la importanța conservării biodiversității din Rezervația Naturală Izvorul de la Corbii Ciungi.

Prin activitățile implementate – respectiv elaborarea planului de management pentru aria protejată, întocmirea studiilor specifice, inventarierea și cartarea speciilor și habitatelor din rezervație, realizarea unei campanii de informare și de conștientizare a publicului – proiectul a contribuit la realizarea obiectivului specific aferent axei prioritare în cadrul căreia a fost finanțat, și anume asigurarea managementului corespunzător pentru aria protejată Izvorul de la Corbii Ciungi, și, prin aceasta, oprirea degradării biodiversității resurselor naturale și diminuarea riscurilor asociate pentru mediu și dezvoltarea durabilă.

Din grupul-țintă pentru activitatea de conștientizare au făcut parte: populația Comunei Corbii Mari, școlile generale și gradinițele din arealul proiectului, Consiliul Județean Dâmbovița, Primăria Corbii Mari, Agenția pentru Protecția Mediului Dâmbovița, Garda de Mediu Dâmbovița, Universitatea Valahia Târgoviște, Asociația Green Mountains, Asociația Floare-de-Colt și Asociația de Turism Chindia.

Dintre activitățile proiectului, enumerăm: elaborarea de studii știintifice de inventariere, cartografiere și conservare pentru Rezervația Naturală Izvorul de la Corbii Ciungi (elaborarea unui studiu de inventariere a speciilor de faună și floră de interes comunitar și național, elaborarea hărții GIS a Rezervației Naturale Izvorul de la Corbii Ciungi cu menționarea localizării speciilor și habitatelor inventariate, evaluarea stării de conservare și stabilirea măsurilor de conservare a speciilor și habitatelor inventariate, elaborarea de studii de teren, elaborarea și aprobarea Planului de Management, delimitarea în teren (bornare) a rezervației); activități de consultare, conștientizare și informare publică.

În cadrul proiectului, mai mulți studenți ai Universității Valahia din Târgoviște au participat, ca voluntari, la acțiunile de conștientizare organizate. De asemenea, ca urmare a studierii specificității zonei, o parte dintre studenți au folosit rezultatele obținute în lucrările de diplomă realizate în cadrul facultății.

Timp de 5 ani, Beneficiarul, Consiliul Județean Dâmbovița, va asigura sustenabilitatea website-ului de prezentare a Rezervației Naturale Izvorul de la Corbii Ciungi și după finalizarea proiectului.

Planul de management al Rezervaţiei Naturale Izvorul de la Corbii Ciungi, realizat prin proiect, este documentul oficial care stabileşte cadrul general de desfăşurare al acţiunilor promovate pentru îndeplinirea obiectivelor ariei protejate, el urmând să stea la baza activităţilor custodelui / administratorului rezervației şi al autorității administrației publice locale din spaţiul analizat.

Planul de management este un cadru stabil de integrare a problemelor de conservare a biodiversităţii şi de protecţie a mediului natural cu cele care vizează promovarea unor activităţi economice, în conformitate cu capacitatea de suport a teritoriului precum: turismul, agricultura, gestionarea resurselor de apă etc.

De asemenea, planul de management al ariei protejate „Rezervația Naturală Izvorul de la Corbii Ciungi” este un instrument de dialog între autoritățile administrației publice locale, care gestionează resursele teritoriale ale acestui spaţiu.

În prezent, pentru Rezervația Naturală Izvorul de la Corbii Ciungi nu a fost desemnat custodele. După finalizarea proiectului și până la desemnarea custodelui, responsabilitatea administrării rezervației revine autorității pentru protecția mediului județene, conform HG nr. 1000/2012 și Ordinului nr. 1052/2014.

Mai multe informații despre acest proiect pot fi consultate pe pagina web a proiectului: http://www.cjd.ro/corbiiciungi