28.04.2017

Consiliul Județean Dâmbovița a organizat astăzi, 27 aprilie, conferința de presă la finalizarea Proiectului „Restaurarea și consolidarea Casei-Atelier Gabriel Popescu, Comuna Vulcana-Pandele, județul Dâmbovița”, din cadrul Programului PA16/RO12 Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009 – 2014.

Proiectul se încadrează în Componenta 1 a Programului PA16/RO12 Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural, propunându-și renovarea, conservarea și protejarea monumentului istoric Casa-Atelier Gabriel Popescuefectul urmărit fiind creșterea atractivității turistice, prin finalizarea investițiilor propuse prin proiect și, implicit, dezvoltarea comunității locale.

Alături de Vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, doamna Claudia Gilia, la evenimentul de astăzi au mai participat: domnul Florin Valeriu Gilia, directorul executiv al Direcției Programe Europene din cadrul CJD, doamna Mădălina Breazu, Managerul Proiectului, membrii Unității de Implementare a Proiectului, reprezentanți ai instituțiilor de cultură din județul Dâmbovița, reprezentanți ai administrației publice locale.

Valoarea totală a costurilor eligibile ale proiectului este de 2.516.808,24 lei, inclusiv TVA, din care:

·  2.516.808,24 lei – valoarea finanțării nerambursabile

    2.139.287,00 lei – granturi SEE

       377.521,24 lei – fonduri de la bugetul de stat

· Valoare neeligibilă: 33.108 lei

Termenul inițial de finalizare a proiectului a fost 30 septembrie 2016, astfel că, până la data respectivă, au fost finalizate și recepționate lucrările și sub-activitățile de repunere în funcțiune a spațiului muzeal și de punere la dispoziția publicului a monumentului istoric restaurat/conservat/valorificat.

În urma semnării Actului Adițional nr. 3/30.09.2016 la contractul de finanțare nr. PA16/RO12-LP14/30.06.2015, s-a prelungit perioada de implementare a proiectului cu activități suplimentare menite să sporească vizibilitatea artei grafice românești, cu accent asupra tehnicii gravurii, revitalizarea meșteșugului gravurii tradiționale și punerea în valoare a gravurii românești, creșterea interesului vizitatorilor pentru unicitatea muzeului – singura casă-atelier de gravură din țara noastră cu presă de lemn. Dintre aceste activități amintim: organizarea unui curs de inițiere în arta gravurii pentru elevii liceelor/școlilor de artă și pentru tinerii care au dorit să deprindă tehnicile gravurii clasice; colaborarea cu artiști gravori români sau străini sau cu asociații ale gravorilor profesioniști în vederea organizării unor tabere de creație la casa-atelier Gabriel Popescu, realizarea unui film documentar privind viața și opera lui Gabriel Popescu; crearea unui tur virtual al muzeului; elaborarea unui ghid strategic de valorificare turistică și științifică.

Doamna Claudia Gilia, Vicepreședinte al Consiliului Județean Dâmbovița, a amintit tot parcursul implementării acestui proiect, iar în final a adăugat:“Ca la orice final de proiect, trebuie să aducem și mulțumiri unor persoane care s-au implicat în mod activ în tot ceea ce a însemnat acest proiect deosebit. În primul rând, mulțumiri omului care, așa cum știm, implicat și perseverent, s-a dedicat în mod deosebit și anume domnului senator Adrian Țuțuianu. De asemenea, felicitările mele se îndreaptă și către cei din echipa de implementare, fără ajutorul cărora, cu siguranță nu ar fi avut succesul de astăzi și felicit constructorii pentru că au reușit să redea farmecul acestui monument într-un timp atât de scurt. Îi invit pe dâmbovițeni și nu numai, să viziteze Casa-Atelier Gabriel Popescu, monument istoric de o importanță deosebită pentru patrimoniul cultural dâmbovițean.”                                                                      

Biroul Comunicare, Relații Externe