Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” (București) a găzduit vineri, 13 martie 2015, cea de-a doua ediție a concursului ”Satul Cultural al României”, menit să promoveze tradițiile satelor românești. Evenimentul a fost inițiat de Asociaţia ”Cele mai frumoase sate din România”, în luna ianuarie 2014, sub patronajul Ambasadei Franţei în România, cu scopul de a promova patrimoniul cultural şi turistic din satele româneşti.
Județul Dâmbovița a fost reprezentat în competiție de comunele Aninoasa și Cândești, care s-au calificat în topul celor 13 comunități rurale cu potențial cultural.
Alături de primarii celor două localități, Georgeta Popa (Cândești) și Constantin Maricescu (Aninoasa), la eveniment au mai participat Vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Dumitru, și Prefectul Județului Dâmbovița, Ioan Marinescu.
Cele două standuri ale județului Dâmbovița au adus în fața juriului și vizitatorilor produse tradiționale specifice: mere, prune uscate, dulcețuri, plăcintă, cozonac și țuică, obiecte de artizanat, costume populare și delicatese culinare precum: ciorbă de fasole cu borș mănăstiresc și ciulama de ciuperci, gătite de maicile de la Mănăstirea Viforâta.
Desemnarea titlului de ”Satul Cultural al României” a fost dificil de realizat de juriu, întrucât prezentarea la standuri a fost foarte bine pregătită de fiecare localitate intrată în competiție. În final, au fost desemnate câștigătoare satele: Jurilovca, județul Tulcea (locul I), satul Cumpăna, județul Constanța (locul II) și satul Drăguș, județul Brașov (locul III).
Diplome de apreciere au primit și satele: Vorona (județul Botoșani), Aninoasa și Cândești (județul Dâmbovița), Gura Râului (județul Sibiu), Prundeni (județul Vâlcea), localitatea Vinerea (județul Alba), satul Biia (județul Alba), Săsciori (județul Alba), comuna Vânători (județul Neamț), Izvoarele (județul Prahova).