Complexul Național Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște se află într-un vast proces de restaurare și conservare grație unui proiect implementat de Consiliul Județean Dâmbovița din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020, Prioritatea de investiții 5.1 - Conservarea, protejarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, Axa prioritară 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.
Proiectul „Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște” urmărește valorificarea durabilă, prin conservare și protejare, a celor 4 obiective istorice: ruinele Bisericii Paraclis, Turnul Chindiei, Biserica Domnească Mică „Sf. Vineri” și Biserica Domnească „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul complexului.
În cadrul unei conferințe de presă, organizată pe șantierul de lucrări de la CNMCD, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan a prezentat astăzi, 2 aprilie 2021, stadiul lucrărilor proiectului, al cărui contract se ridică la valoarea de 13.347.074,56 lei:
„Astăzi ne aflăm în incinta Curții Domnești din Târgoviște, unde se realizează cel mai mare și cel mai important proiect privind reabilitarea monumentelor istorice de aici, din incinta Curții Domnești. Prin acest proiect, se vor reabilita ruinele Bisericii-Paraclis, Biserica Mare „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica Sfânta Vineri și, nu în ultimul rând, Turnul Chindiei, un monument și obiectiv cultural, turistic, la nivel național - nu doar pentru județul Dâmbovița. Valoarea acestui proiect este de aproximativ 20 milioane lei - finanțare europeană, iar cofinanțarea de 550.000 lei este susținută de Consiliul Județean Dâmbovița. Termenul de finalizare al proiectului este iulie 2022. Sunt convins că proiectul se va finaliza înaintea termenului prevăzut, conform contractului, de 24 luni. Anul trecut, când a fost vârful pandemiei, am avut un număr semnificativ de vizitatori la Curtea Domnească. Sperăm ca, prin reabilitarea obiectivelor pe care le-am amintit, să avem o creștere a numărului de turiști și să promovăm patrimoniul cultural din județul Dâmbovița.”
Până în prezent, la Turnul Chindiei a fost decopertată tencuiala interioară, iar în continuare se execută traseele pentru supraveghere video, urmând a fi executate și cele electrice. La partea superioară s-au curățat crenelurile, pentru a se vedea care sunt problemele și pentru a fi refăcute zonele afectate.
La Biserica Paraclis, se reface zidăria pe partea exterioară după ce, în prealabil, au fost desfăcute porțiunile macerate, grav afectate de umezeală, urmând a se lucra la coronamentul de piatră pentru partajarea lor.
În ceea ce privește lucrările realizate la Biserica Sfânta Vineri, în scurt timp se va termina de bătut șița; s-au desfăcut și s-au curățat zonele de zidărie deteriorate și se vor reface zonele cu integrare cromatică, biocidare și consolidare.
La Biserica Domnească, se lucrează la ultimele prinderi de șorțuri de la învelitoare, integrarea cromatică pe zonele de zidărie unde s-a intervenit, biocidare, iar în etapa următoare se va desface schela și se vor reface trotuarele.
La conferința de presă au participat, alături de președintele CJD, Corneliu Ștefan, și: primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, secretarul general al județului, Dănuț Popa Stănescu, managerul CNMCD, Ovidiu Cîrstina, Florin Valeriu Gilia, șef serviciu în cadrul Direcției de Strategii, Programe și Investiții, reprezentanți ai constructorului și reprezentanți ai unității de implementare a proiectului.
Primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan: „Felicitări, domnule președinte, pentru acest proiect pe care îl realizează Consiliul Județean Dâmbovița. Curtea Domnească este simbolul municipiului Târgoviște, Turnul Chindiei este simbolul municipiului Târgoviște și cred că acest proiect vine să răspundă unei necesități importante. Am convingerea că va fi o investiție de succes și de asemenea, o investiție realizată mai rapid decât termenul contractual, ceea ce pentru Târgoviștea turistică înseamnă foarte mult. Pentru că suntem în zonă, vreau să vă anunț că s-a deblocat și investiția de modernizare și restaurare a Porții Vânătorilor. Am depus proiectul la Institutul Național al Patrimoniului și sperăm ca, în perioada următoare, să înceapă lucrările și acolo, astfel încât să putem să întregim toată această zonă, respectiv, Curtea Domnbească - Aleea Cocorilor - Poarta Vânătorilor, iar întreaga zonă să devină mai atractivă decât este în acest moment pentru târgovișteni și, bineînțeles, pentru turiști.”
Compartimentul Imagine, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița