07.02.2014

Consiliul Judeţean Dâmboviţa a organizat astăzi, 6 februarie 2014, la Centrul Internaţional de Conferinţe al Universităţii Valahia din Târgovişte,  cea de a doua dezbatere pe tema studiilor preliminare realizate în vederea întocmirii Planului de Amenajare a Teritoriului Judeţean (PATJ) pentru anul 2014, documentaţie esenţială din perspectiva accesării fondurilor europene, pe exerciţiul bugetar 2014-2020.

La întâlnire au fost prezenţi vicepreşedinţii CJD, Ioan Marinescu şi Gabriel Grozavu, managerul public al judeţului, Alexandru Oprea, Dumitru Barbu, arhitectul şef al judeţului, arh. Dan Niţescu, autorităţi locale şi judeţene şi parlamentarii de Dâmboviţa: Valentin Calcan, Dumitru Georgică Ion Stan şi Radu Popa.

Studiile sunt structurate pe 8 capitole şi privesc cadrul natural, demografia şi reţeaua de localităţi, potenţialul economic şi turistic, sistemele de transport şi căi de comunicaţie, infrastructura de utilităţi, zone protejate şi zonele cu potenţial de risc și vor sta la baza elaborării  Planului de Amenajare a Teritoriului Judeţean Dâmboviţa, ce are ca scop transpunerea spațială a programului de dezvoltare economică şi socială, culturală si instituțională a județului:

1. Studiu preliminar: ,,POTENTIAL ECONOMIC IN JUDETUL DAMBOVITA - industrie, agricultura, comert, transporturi, turism, forta de munca, nevetism, raport sector privat, indicator de productivitate, investitii-constructii, sector I.M.M”;
2.Studiu preliminar: ,,SISTEME DE TRANSPORT ȘI CĂI DE COMUNICATII ÎN JUDEȚUL DÂMBOVIȚA – autostrăzi, drumuri naționale, drumuri județene, drumuri locale, transporturi rutiere, transporturi feroviare;
3.Studiu preliminar: ,,INFRASTRUCTURA / UTILITĂȚI ÎN JUDEȚUL DÂMBOVIȚA” - gospodarirea apelor, captari subterane, de suprafata, surse de apa, alimentare cu apa, canalizare, energie electrica, alimentare cu gaze, telecomunicatii;
4.Studiu preliminar: ,,POTENȚIAL TURISTIC ÎN JUDEȚUL DÂMBOVIȚA” – obiective turistice naturale, obiective turistice antropice, forme de turism, infrastructura in turism, zone de interes turistic, retea de informare in turism, valorificarea si dezvoltarea potentialului touristic;

5.Studiu preliminar:,,ZONE CU POTENȚIAL DE RISC ÎN JUDEȚUL DÂMBOVIȚA”;
6.Studiu preliminar:,, ZONE PROTEJATE (STUDIU ISTORIC)” – JUDEȚUL DÂMBOVIȚA” - patrimoniu natural protejat, patrimoniu cultural, peisaje culturale;

7. Studiu preliminar:  “CADRUL NATURAL – JUDEȚUL DÂMBOVIȚA” ;
8. Studiu preliminar: “DEMOGRAFIA ȘI REȚEAUA DE LOCALITĂȚI”.

Necesitatea realizării PATJ este stabilită de Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului, cu modificările şi completările ulterioare, iar publicul este invitat să transmită propuneri şi observaţii privind intenţia de elaborare a Planului de Amenajare a Teritoriului Judeţean Dâmboviţa către  Direcţia de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Ioan Marinescu, vicepreşedinte CJD“Conform articolului 40 din Legea 350/2001, Planul de Amenajare a Teritoriului Judeţean are caracter director şi reprezintă expresia spaţială a programului de dezvoltare socio-economică a judeţului. Planul de Amenajare a Teritoriului devine, după aprobare, obligatoriu. Din acest motiv, suntem puţin mai severi în ceea ce priveşte prezenţa la dezbateri. Conform Legii 350/2001, fiecare judeţ trebuie să deţină Planul de Amenajare a Teritoriului Judeţean şi să-l reactualizeze periodic la 5-10 ani. În baza acestui Plan, fiecare unitate administrativ- teritorială trebuie să-şi actualizeze în maxim 10 ani Planul Urbanistic General, în funcţie de evoluţia previzibilă a factorilor geografici, demografici, economici, sociali, culturali şi a necesităţilor locale. PATJ se subordonează şi se corelează cu Planul de Amenajare a Teritoriului Naţional şi Planul de Amenajare a Teritoriului Regional. Noi suntem într-o etapă de dinamică. Cu siguranţă nu va fi ultima dezbatere”.

După cum a precizat arhitectul –şef al judeţului, Dumitru Barbu, Planul de Amenajare a Teritoriului Judeţean Dâmbovița se va structura pe 10 volume, din care volumul I reprezintă volum introductiv, volumul IX –strategia de dezvoltare spațială a județului Dâmbovița care constă din sinteza concluziilor analizei multisectoriale pe domenii şi activități, volumul VIII va cuprinde avizele şi acordurile organismelor teritoriale interesate, iar volumul X va consta din prezentarea sintetică a strategiei.

Volumele II – VII se vor elabora pe domenii şi ramuri de activitate şi vor consta din piese scrise şi desenate care vor ilustra atât situația existentă, diagnosticul prospectiv şi general cât şi strategia cu planul de măsuri pe principalele domenii şi ramuri de activitate.

Dumitru Barbu, arhitectul şef al judeţului: “PATJ va fi o sinteză a tot ceea ce cuprind aceste studii preliminarii, dar şi a tot ceea ce reiese din dezbateri. De fapt, acest document, alături de Planul de Amenajare a Teritoriului Naţional, este baza care ne va conduce să construim ceea ce dorim în această zonă a noastră, un judeţ armonios dezvoltat şi care să ţină seama de toate elementele importante. Vom construi cadre strategice cu privire la protecţia mediului. Vom crea un sistem urban prin direcţiile pe care le vom croi prin PATJ, vom face politicile de dezvoltare astfel încât în toate localităţile să gândim posibilităţi de creare de locuri de muncă prin exploatarea resurselor fiecărei comunităţi şi propuneri în PATJ de dezvoltări de unităţi de prestări servicii şi chiar de mici întreprinderi sau chiar mari întreprinderi. Prin PUG-urile pe care le facem, neavând acest plan director, privim lucrurile foarte sumar la partea de dezvoltare industrială şi niciodată nu ne gândim la prezervarea terenurilor pentru această dezvoltare”.

Etapele următoare preconizate, inclusiv cele de informare şi consultare a publicului se vor face în conformitate cu prevederile legale.