08.11.2021

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița (CJD), Corneliu Ștefan, a participat astăzi, 8 noiembrie 2021, alături de primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, la conferința de presă găzduită de managerul Companiei de Apă Târgoviște Dâmbovița, Adrian Dumitru, cu prilejul semnării contractului de furnizare „DB-CF-02-Furnizare utilaje si echipamente operationale” - Lot 2: 42900000-5 - Diverse utilaje de uz general şi special, din cadrul „Proiectului Regional de dezvoltare a Infrastructurii de apă și apă uzată din judeţul Dâmbovița, în perioada 2014-2020”, în valoare de 124.000.000 lei.

„Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dâmbovița” beneficiază de o finanțare în valoare de 449.874.319 Euro, echivalentul a 2.225.573.245,96 lei, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) și prevede reabilitarea, extinderea și înființarea de rețele noi de alimentare cu apă și canalizare în 52 de unități administrativ-teritoriale (UAT-uri) - comune, orașe, municipii - și realizarea de investiții complementare în alte 9 UAT-uri.

Cu acest prilej, președintele CJD, Corneliu Ștefan, a vorbit despre impactul uriaș pe care proiectul îl va avea  pentru județul nostru, atât  prin amploarea lucrărilor, cât și prin numărul localităților beneficiare: „Cel mai mare proiect cu fonduri europene din judetul nostru avansează. Astăzi, se semnează contractul de furnizare echipamente cu o valoare de aproximativ 30.000.000 de lei și, în momentul de față, sunt în desfășurare alte 5 licitații pentru surse de apă, rezervoare, stații de clorinare și aducțiuni de peste 124.000.000 de lei. Vorbim aici despre investiții care vor duce la îmbunătățirea condițiilor de operare și întreținere ale sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în 31 de localități dâmbovițene din cele 52 care sunt incluse în proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul nostru. Beneficiarii acestui proiect sunt peste 250.000 de dâmbovițeni. Se vor realiza peste 300 de km de rețele noi de apă, dar și sute de km de rețele de canalizare. La acestea se adaugă alte 9 localități cu investiții complementare. În mai puțin de un an, am reușit deblocarea acestui proiect foarte important pentru Dâmbovița”.

Dintre obiectivele principale ale  proiectului, amintim: 300,5 km de rețea nouă de distribuție a apei potabile și 59,9 km de rețea de apă - reabilitată; 198 km de conducte de aducțiune extinse și reabilitate; 8 stații de tratare nou-construite; 11 rezervoare de înmagazinare reabilitate; 17 rezervoare de înmagazinare a apei potabile, nou-construite.

În ceea ce privește apa uzată, proiectul se va concretiza în înființarea, dar și extinderea rețelelor de canalizare cu 448 km; realizarea unei conducte colectoare de transfer - refulare sub presiune, în lungime de 133 km; construirea a 2 stații de epurare; extinderea a 7 stații de epurare existente. Totodată, vor fi înființate un dispecerat regional SCADA și 18 dispecerate locale.

Compartimentul Imagine, Relații Externe – Consiliul Județean Dâmbovița