14.03.2015

Consiliul Județean Dâmbovița și Asociaţia Conştiinţă şi Libertate au organizat astăzi, 13 martie 2015, cea de-a 3-a ediție a simpozionului despre drepturile omului și libertatea religioasă, subiectul din acest an fiind “Educaţia, religia şi cultura, factori de stabilitate şi dezvoltare socială. O abordare în contextul contemporaneităţii”.

Manifestarea s-a bucurat de participarea domnului senator Titus Corlățean și a reprezentanților administrației publice județene - domnul Adrian Țuțuianu, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, domnul Ioan Marinescu, Prefectul Județului Dâmbovița, domnul Ivan Vasile Ivanoff, Secretarul General al Județului, precum și a altor invitați de marcă: prof. univ. dr. Sache Neculaescu – Facultatea de Drept și Știinte Administrative (Universitatea Valahia Târgovişte), pr. conf. univ. dr. Marian Vîlciu și pr. conf. univ. dr. Florea Ştefan - decanul și, respectiv, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Valahia Târgoviște, preotul Marian Robert Puiescu, consilier eparhial - Sectorul Cultural şi Comunicaţii Media al Arhiepiscopiei Târgoviștei, reprezentanți ai cultelor religioase din județul nostru, cadre didactice și psihologi din cadrul mai multor unități de învățământ din Județul Dâmbovița.

Evenimentul face parte dintr-o serie de simpozioane desfășurate în mai multe localități din țară, care pregătesc evenimentul național ce va avea loc în toamna acestui an și va fi organizat de Asociația Conștiință și Libertate la Parlamentul României.

Adrian Țuțuianu, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița: ”Dacă, între noi știm să dialogăm, stând la aceeași masă, acest lucru nu va face decât să contribuie la ceea ce înseamnă stabilitatea și pacea unei societăți care, așa cum s-a spus aici, este într-o continuă transformare și, în același timp, într-un moment de dificultate. (…) Salut faptul că sunt aici reprezentanții Bisericii Adventiste, care au fost implicați în organizarea acestui simpozion. În egală măsură salut faptul că faptul că avem reprezentanții Bisericii Ortodoxe, biserica majoritară, prezenți aici – oameni care pregătesc teologi, și care reprezintă Arhiepiscopia. Este foarte util faptul că sunt prezenți oameni din instituțiile publice care au rol în ceea ce înseamnă asigurarea ordinii și liniștii publice. De asemenea, e important faptul că sunt foarte mulți profesori prezenți aici, pentru că educație fără profesori și fără familie nu se prea poate face. Vă salut pe toți! (…) Aveam aici un citat din Kant - ”omul nu poate deveni om decât prin educație”. (…) Cred că este datoria școlii să-i învețe pe copii ce înseamnă libertatea în general, ce înseamnă libertatea religioasă, ce înseamnă libertatea de conștiință, ce înseamnă libertatea de gândire, ce înseamnă dreptul de a te exprima. (…) Cred că educația trebuie să transmită și alte valori, în plus față de competențe și abilități, care, desigur, sunt foarte utile pentru a asigura faptul că tinerii pe care îi pregătim se pot integra în ceea ce înseamnă Uniunea Europeană.”