26.11.2016

Astăzi, 25 noiembrie 2016, la Muzeul de Istorie din Târgovişte, a avut loc premierea participanților concursului Bienala de Artă Plastică ”Gheorghe Petrașcu”, ediția a XIII-a.           

Cu acest prilej, managerul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească”, Ovidiu Cîrstina, le-a transmis tuturor participanţilor, dar şi celor prezenţi la expoziţie mesajul Preşedintelui Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu: 

Bienala de artă plastică ”Gheorghe Petrașcu” a luat naștere acum 24 de ani, în anul 1992, în cadrul Anului Omagial Gheorghe Petrașcu, la 120 de ani de la nașterea artistului (1872).

 Pictorul Gheorghe Petrașcu a ales să își stabilească atelierul la Târgoviște o perioadă considerabilă din viață (din 1923 până în 1943, când se îmbolnăvește și nu mai poate lucra), atras de pitorescul și atmosfera patriarhală a orașului. Importanța și renumele de mare colorist al lui Gheorghe Petrașcu s-au conturat încă din timpul vieții, fapt ce i-a permis să se dedice în special artei sale (pictura și gravura), care, în perioada târgovișteană, de altfel și cea mai fertilă din punctul de vedere al creației, a atins cel mai înalt grad de execuție, plasticitate și expresie, reprezentând maturitatea artistică a pictorului. Toți acești factori au dus la recunoașterea meritelor artistice de către Academia Română care, la 1 iunie 1936, îl alege membru, acesta fiind primul pictor român academician. Astfel, prin numele artistului pe care îl poartă, Bienala de Artă Plastică „Gheorghe Petrașcu” încearcă să reînvie ambianța și fervoarea artistică pe care a avut-o Târgoviștea în perioada interbelică și  în anii de după cel de-al Doilea Război Mondial.

La inițiativa fiicei artistului, Mariana Petrașcu, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște (atunci Complexul Muzeal Județean Dâmbovița) împreună cu Direcția de Cultură și sprijinul Uniunii Artiștilor Plastici din România deschid la sfârșitul lunii noiembrie 1992 (26 noiembrie 1992) prima ediție a Bienalei – concurs de artă plastică „Gheorghe Petrașcu.

Inițierea Bienalei a avut la bază, pe lângă dorința de a cinsti memoria unui artist renumit care s-a stabilit în orașul Târgoviște și scopul de a îmbogăți colecțiile de artă ale muzeului. Acest scop a fost perpetuat la toate edițiile Bienalei pentru constituirea unui fond de artă contemporană unitar și important, care să permită în perspectivă realizarea unui muzeu de artă modernă și contemporană.

Bienala de artă plastică ”Gheorghe Petrașcu”, fiind deschisă atât membrilor Uniunii Artiștilor Plastici din România, cât și studenților din domeniul artistic, a prilejuit participarea artiștilor deja consacrați, dar și a tinerilor care nu au avut o activitate artistică bogată până la acel moment.

Prestigiul bienalei a fost dat, în timp, și de participarea în juriu, la diferite ediții, a unor personalități de seamă din domeniul artistic. Datorită vechimii și importanței pe plan național, Bienala se bucură de participări din ce în ce mai numeroase ale tinerilor artiști, sporindu-i, astfel, popularitatea și în rândul celor mai de seamă centre universitare din întreaga țară. Numai anul acesta s-a înscris în concurs aproape 200 de lucrări.

Din anul 2008 s-a demarat promovarea acestui eveniment și peste Prut, în Republica Moldova, la această ediție constatându-se participarea unui număr însemnat de artiști basarabeni. Acest demers merită continuat și încurajat astfel încât să stimuleze și creația artistică basarabeană, care, în timp, a dat artiști foarte importanți pentru arta românească, precum Ștefan Luchian - cunoscut drept cel mai mare colorist.

Felicitări tuturor participanţilor, câştigătorilor acestei ediţii şi mult succes pe viitor!” 

Cu ocazia jurizării lucrărilor de pictură și sculptură prezentate în cadrul Bienalei concurs de artă plastică „Gheorghe Petrașcu” ediția a XIII-a, Târgoviște, juriul s-a întrunit conform deciziei Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, nr. 13063/09.06.2016, în componența:

Președinte – Conf. univ. dr. Marius Barb, Președinte al UAPR filiala București

Membru – Lect. univ. dr. Mihai Rusen

Membru – profesor Mihai Șerbănescu

Secretar – muzeograf Maria Neacșu

 

În urma vizionării și notării lucrărilor, juriul a stabilit următoarea ierarhizare a premiilor:           

SCULPTURĂ

Premiul I - 2900 lei – Mihai Petre Nilă, Siamezi, bronz, 2014

Premiul al III-lea - 1600 lei – Silviu Nicolae Spirescu, Catch & release, bronz/ alamă, cărbune, tehnică mixtă, 2013 

PICTURĂ

Premiul I - 2600 lei – Vasile Fuiorea, Introspecții, acrilic pe pânză, 2016

Premiul al II-lea - 2000 lei – Ion Bobeică, Plante în ghivece, ulei pe pânză, 2014

Premiul al III-lea - 1500 lei – Paul Tiberiu Mănguță, Artefact, ulei pe pânză, 2016

Mențiunea I - 1100 lei – Iurie Lupu, Diptic: Basarabene, ulei pe pânză, 2015

Mențiunea a II-a – 1100 lei – Francisc Rafael Matiaș, Incizie spațio-temporală, acrilic pe pânză, 2016.

 

Juriul a hotărât redistribuirea Premiului al II-lea de la Secțiune Sculptură, în cuantum de 2200 lei, după cum urmează:

 

SCULPTURĂ Mențiune - 1100 lei – Mihai Chițu, Bloc beton, ciment, cupru, pigment, tehnică mixtă, 2016

PICTURĂ Premiul Special al Juriului - 1100 lei - Ștefan Roșu, Simbol I, ulei pe pânză, 2016

           

Conform regulamentului cunoscut de către concurenți, premiile se constituie în preț de achiziție.