14.06.2014

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa - Adrian Ţuţuianu şi primarul municipiului Târgovişte - Gabriel Boriga au dat startul vineri, 13 iunie 2014, primei ediţii a Festivalului Medieval Dracula, eveniment ce vine să sublinieze adevărul istoric, anume acela că Vlad Țepeș a fost un domnitor al Țării Românești, membru al dinastiei Basarabilor, unul stralucit, apărător al Creștinătății. El este strâns legat de Târgoviște, de casa bunicului său patern, Mircea cel Bătrân. De asemenea, la eveniment au mai participat vicepreşedintele CJD - Ioan Marinescu, administratorul public al judeţului - Alexandru Oprea, viceprimarul Eugen Pătraşcu, deputatul lonuţ Săvoiu, directorul Centrului Judeţean de Cultură - lonuţ Lăscaie, directorul Complexului Național Muzeal ”Curtea Domnească”, Ovidiu Cârstina.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a evidențiat în cuvântul de deschidere potenţialul cultural și turistic de care dispun municipiul Târgovişte şi judeţul Dâmboviţa:

Încă din anul 2012 am propus desfăşurarea Festivalului medieval «Dracula» care să consolideze municipiul Târgovişte şi judeţul Dâmboviţa pe harta turistică a ţării. Festivalul reflectă istoria bogată a acestor locuri. Astfel, organizăm azi, împreună cu Primăria, o manifestare culturală importantă prin care dorim promovarea şi dezvoltarea municipiului Târgovişte şi a judeţului în ansamblu. Deţinem peisaje naturale dintre cele mai frumoase, tradiţii şi obiceiuri ce ar putea plasa judeţul pe harta celor mai vizitate zone turistice din România. Unul dintre voievozii de la Târgovişte a fost legendarul Vlad Ţepeş, cel care a construit simbolul Cetăţii, Turnul Chindiei”.

Primarul municipiului Târgovişte, Gabriel Boriga:

“Este unul dintre cele mai importante momente culturale ale anului de la Târgovişte, cea mai longevivă capitală a Ţării Româneşti, unde Vlad Voievod Drăculea a avut trei domnii. Alături de Consiliul Judeţean, primăria municipiului are numeroase proiecte de dezvoltare turistică. Avem lucruri şi locuri pe care vrem să le arătăm tuturor. Cel mai important lucru este să creăm generaţiei următoare spiritul pe care l-au avut strămoşii noştri. Facem totul pentru cei care au nevoie de legende, de tradiţii şi de România”

Evenimentul a continuat cu o vizită la standurile târgului medieval „Negustori la poarta Cetăţii", organizat lângă Turnul Chindiei.

Momentul cel mai aşteptat al festivalului a fost spectacolul istoric “Vlad Voievod Drăculea”, desfăşurat duminică seară în Parcul Chindia şi care a readus în actualitate celebra bătălie de lângă Târgovişte, din 17 iunie 1462, dintre Vlad Ţepes şi Mahomed al II-lea Cuceritorul, cunoscută sub denumirea “Atacul de noapte”.

 Spectacolul a fost unul de excepție atât prin costumele de epocă cât și prin interpretarea actelor de eroism ale marelui voievod - Ţepeş Vodă care a reușit să-i alunge pe otomani din vechea Cetate de Scaun.