05.06.2024

 

Ambulatoriul de Specialitate din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște - extins, reabilitat și modernizat - este, de acum înainte, o realitate în viața locuitorilor dâmbovițeni.

Astăzi, 4 iunie 2024, în prezența ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a tăiat panglica inaugurală a acestei unități medico-sanitare, care beneficiat de ample lucrări de extindere, reabilitare și modernizare, prin proiectul „Extinderea și dotarea Ambulatoriului de Specialitate din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște”, cod SMIS 123705, al cărui beneficiar este Unitatea Administrativ-Teritorială Județul Dâmbovița.

Valoarea totală a investiției, demarată martie 2022, este de 20.416.145,78 lei, inclusiv TVA, din care 13.068.759,73 lei, inclusiv TVA, reprezintă cheltuieli eligibile. Proiectul Extinderea și dotarea Ambulatoriului de Specialitate din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8 - Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale, Prioritatea de investiții 8.1 - Investiții în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile  sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități, Operațiunea A - Ambulatorii.

La evenimentul inaugural au fost prezenți: vicepreședinții Consiliului Județean Dâmbovița, Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, parlamentarii Carmen Holban, Titus Corlățean, Ionuț Vulpescu, Radu Popa, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionuț Săvoiu, secretarul general al județului, Dănuț Nicolae Popa Stănescu, cadre medicale.

Proiectul a urmărit ca Ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște să fie extins și să devină o unitate spitalicească performantă, în acord cu standardele managementului calității serviciilor din acest domeniu. Serviciile medicale oferite de Ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență Târgoviște vor fi mai accesibile, mult mai performante din punct de vedere tehnic și al utilității medicale, beneficiul major revenindu-le celor care vor primi asistență medicală în această instituție.

Din punct de vedere funcțional-arhitectural, prin realizarea lucrărilor de extindere a Ambulatoriului, s-a urmărit completarea funcțiunilor care lipseau și aducerea la standarde moderne a spațiilor care erau improprii din punct de vedere al medicinei contemporane. 

Prin proiectul POR, imobilul a fost extins și are, în prezent, următoarele caracteristici: regimul de înalțime - demisol, parter și trei etaje; demisolul, cu înălțimea de 3,25 m, este destinat spațiilor tehnice și de depozitare; parterul, cu înălțimea de 3,90 m, găzduiește cabinete de specialitate (boli de nutriție, diabet, urologie, sală de gipsare, sală de tratament) și spații conexe, iar cele trei etaje, cu înălțimea de 3,90 m fiecare, sunt locul de funcționare a mai multor cabinete de specialitate (oftalmologie, cardiologie) și săli conexe, laboratoare de endoscopie, oncologie, saloane de chimioterapie, cameră de recoltare, cameră de preparare citostatice, oficiu pentru asistente, saloane și registratură, săli de așteptare.

Comunicarea între etaje și cea între etaje și exterior este asigurată prin scări de acces principal și secundar, dar și de evacuare. 

          Ambulatoriul de Specialitate va contribui la îmbunătățirea serviciilor de asistență medicală, el reprezentând un amplasament unitar complex, pregătit să răspundă în mod eficient diferitelor nevoi de îngrijire ale populației. Prin infrastructura sa, bine configurată prin acest proiect, este de așteptat ca pacienții să beneficieze și de timpi de așteptare reduși, iar Spitalul Județean de Urgență Târgoviște să poată utiliza mai eficient resursele de care dispune. În plus, extinderea și modernizarea Ambulatoriului înseamnă condițiile superioare de igienă și siguranță a oamenilor.

          Prin utilizarea de tehnologii și materiale moderne, va spori și eficiența energetică clădirii Ambulatoriului de Specialitate.

          Președintele Corneliu Ștefan: „Am inaugurat astăzi Ambulatoriul SJUT - extins, reabilitat și modernizat printr-un alt proiect important al Consiliului Județean Dâmbovița. S-a muncit mult pentru ca această inițiativă să devină o realitate. Le mulțumesc tuturor celor care, prin munca lor, au participat la implementarea acestui proiect. Rezultatul final este, de acum înainte, o realitate prin care mulți pacienți vor beneficia de condiții mult îmbunătățite de acordare a asistenței medicale. Asta înseamnă o șansă în plus la viață! Noi, ca administrație publică la nivel județean, suntem mulțumiți că extinderea Ambulatoriului de Specialitate al SJUT nu mai este un proiect asumat, ci unul realizat. Le urez mult succes tuturor cadrelor medicale care își vor desfășura activitatea aici, iar pacienților, multă sănătate!”  

Compartimentul Imagine, Relații Externe,

Consiliul Județean Dâmbovița