Astăzi, 19 decembrie 2017, în sala Unirii a Consiliului Județean Dâmbovița, s-a semnat contractul de finanțare pentru Proiectul „Impulsionarea dezvoltării Județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”, proiect în valoare totală de 19.787.516,94 lei.
Acest proiect este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5: Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiție 5.1: Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.
Contractul de finanțare a fost semnat de către directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Liviu Mușat, și președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea.
La eveniment au mai participat: vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei, preot Ionuț Ghibanu, vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alin Manole, primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, secretarul județului, Ivan Vasile Ivanoff, consilieri județeni, oameni de cultură, arhitecți, reprezentanți ai Unității de Implementare a Proiectului.
Cu acest prilej, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a transmis:„ Vă mulțumim că sunteți alături de Consiliul Județean Dâmbovița într-un moment deosebit, și anume ceremonia de a semnare a contractului de finanțare pentru Proiectul „Impulsionarea dezvoltării Județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”.
Contractul de finanțare pe care îl semnăm astăzi este încununarea eforturilor derulate de echipa de la consiliul județean, în urmă cu un an, când proiectul, după ce a fost depus în apel concurențial, a fost selectat de AM POR, obținând 90 de puncte din maximul posibil de 100 de puncte.
Înainte de a vă vorbi pe scurt despre importanța acestui proiect, vreau să adresez mulțumiri domnului Liviu Mușat, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, pentru sprijinul pe care ni l-a acordat de fiecare dată.
Prin implementarea acestui proiect, onoranta sarcină de a cinsti memoria marilor noștri înaintași ne revine astăzi nouă, tuturor, pentru că, aici, la Târgoviște, istoria este un patrimoniu comun, al întregii Românii. Astăzi vom vorbi despre restaurarea Curții Domnești, despre imaginea și puterea monumentelor celui mai amplu spațiu aulic de la sud de Munții Carpați. Vom vorbi despre o istorie reală, fascinantă, măreață și tragică totodată, ca și viața celor care și-au dus zilele între zidurile palatului domnesc.
Peste Curtea Domnească au trecut, după cum știm și vedem cu toții, peste șase secole de istorie. Timpul a trecut necruțător, iar vechile zidiri medievale necesită imperioase intervenții de conservare și restaurare. Prin proiectul al cărui contract de finanțare îl semnăm astăzi demarăm restaurarea a 4 importante monumente aflate în incinta Curții Domnești: Biserica Mare Domnească (zidită de Petru Cercel în anul 1584), Biserica-Paraclis (zidită spre mijlocul secolului al XV-lea), Biserica Sf. Vineri (datând tot din sec. al XV-lea) și Turnul Chindiei (ridicat în aceeași perioadă).
Aceste monumente presupun intervenții complexe în ceea ce privește procesul de conservare-restaurare, iar experții angajați în acest proces au competența de a duce la bun sfârșit sarcina lor. Consiliul Județean Dâmbovița se angajează să sprijine efortul tuturor celor implicați în acest proiect de importanță națională și europeană. Spun europeană pentru că Târgoviștea a fost, în Evul Mediu, una dintre capitalele recunoscute din Europa. Sperăm că nu s-a uitat acest lucru, pe care noi, astăzi, încercăm să-l facem vizibil prin monumente, cultură și tradiție.
Importanța istorică a monumentelor târgoviștene – subliniată permanent de arheologi, istorici și arhitecți – reprezintă un îndemn în plus spre o mai bună păstrare a lor. Însă Curtea Domnească are mai multe monumente care și ele, la rândul lor, trebuie restaurate.
Cred că nu greșesc afirmând cu tărie că Istoria este elementul definitoriu al Târgoviștei. Ea ne reprezintă și totodată ne obligă. Târgoviște nu este un oraș de provincie, este spațiul în care ne-am definit ca Țară. Anul viitor sărbătorim Centenarul Marii Uniri din 1918. Să ne aducem aminte, în preajma acestui uriaș eveniment, pe care avem obligația să nu-l marcăm cu festivisme, ci să-l consolidăm ca pe un reper ferm al conștiinței de neam, că Unirea de la 1600, înfăptuită de Mihai Viteazul, a fost gândită aici, la Târgoviște – reședința sa și capitala țării sale.
Ne dorim ca restaurarea acestor monumente să fie o reușită și să ne onoreze pe noi toți. Ne dorim ca, în acest loc atât de vizitat, în care poți citi uimirea în ochii copiilor atunci când îi ascultă pe istorici evocând secvențe de istorie, toți cei care poartă numele de români să se simtă......... acasă.
Închei prin a vă mulțumi încă o dată tuturor pentru că ați răspuns invitației noastre și vă asigur că avem deschiderea și hotărârea de a continua să încercăm să accesăm finanțări din fonduri europene nerambursabile, sperând totodată în sprijinul pe care dumneavoastră ni-l veți acorda pentru dezvoltarea județului Dâmbovița”.
În cadrul acestei ceremonii, vicarul eparhial, pr. Ionuț Ghibanu, a transmis mesajul de binecuvântare al ÎPS Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei, și felicitări președintelui Consiliului Județean Dâmbovița și mult succes în implementarea proiectului.
Primarul municipiului Târgoviște, Cristian Daniel Stan, a ținut să sublinieze importanța acestui proiect pentru Târgoviște și județul Dâmbovița:„Este un moment important pentru Municipiul Târgovişte pentru că, iată, se semnează contractul de finanţare pentru un proiect deosebit de important. Bineînţeles, este vorba de un proiect care vizează conservarea şi reabilitarea Complexului Național Muzeal Curtea Domnească dar, dincolo de acest aspect, el ne dă prilejul să vorbim despre istorie şi despre imensul patrimoniu cultural și spiritual pe care îl are Târgoviştea. Mă bucur că un proiect de o mare valoare va contribui la dezvoltarea Municipiului Târgovişte din punct de vedere turistic. Aşadar, vreau să felicit şi eu Consiliul Judeţean Dâmbovița pentru acest proiect şi să îi urez succes în implementare, pentru că a muncit mult pentru a se ajunge la semnarea contractului de finanţare! Desigur, o activitate deosebit de importantă va fi desfăşurată după momentul semnării contractului de finaţare şi eu am convingerea că va fi încununată de succes.”
În încheierea evenimentului, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, Liviu Mușat, a adăugat: „Este un moment important și pentru Agenția de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, cu atât mai mult cu cât traversăm o perioadă în care istoria își găsește, din păcate, din ce în ce mai puțin loc în orarul elevilor, copiii noștri. Traversăm o perioadă în care în care valorile naționale, sentimentul apartenenței la acest măreț popor ne sunt centrifugate de te miri cine, de te miri unde și, de aceea, orice preocupare de a păstra aceste valori în conștiința publică este binevenită. În acest context de înscrie și proiectul pe care cu bucurie îl semnăm astăzi și care, împreună cu alte proiecte, îi conferă Regiunii de Dezvoltare Sud Muntenia calitatea de depozitar al unui patrimoniu național inestimabil. Remarc și apreciez, ca întotdeauna, preocupările constante și susținute ale administrației publice dâmbovițene, alături de Arhiepiscopia Târgoviștei și, personal, ale Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon – pentru conservarea acestui patrimoniu și pentru transmiterea lui generațiilor care vor veni, ca un dar modest cu ocazia centenarului Marii Uniri, pe care ne dorim cu toții ca, într-o adevărată uniune în cuget și-n simțiri, să-l sărbătorim anul viitor. Încă o dată, vreau să felicit toată echipa Consiliului Județean Dâmbovița pentru că a ajuns până aici, iar din partea Agenției de Dezvoltare Sud Muntenia vă asigur că aveți tot sprijinul pentru a duce la bun sfârșit acest minunat proiect! Cu toată dragostea față de această țară, să întâmpinăm cum se cuvine cei 100 de ani de la Marea Unire! Vă mulțumesc încă o dată și vă doresc succes!”