Primul pas pentru proiectul TRANSCARPATICA a fost făcut marţi, 13.08.2013, prin semnarea de către preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Adrian Ţuţuianu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov – Mihai Pascu a acordului de asociere între cele două judeţe. Este vorba de un drum interregional de 60 km (dintre care 39 în judeţul nostru), care va lega Dâmboviţa şi Braşov pe traseul Moroeni – Zănoaga – Bolboci – Padina – Dudele – Moieciu de Sus – Moieciu de Jos. La eveniment au participat reprezentanţi ai celor două foruri administrative, directori ai instituţiilor deconcentrate, primari ai localităţilor montane din cele două judeţe, parlamentari dâmboviţeni.
Obiectivul general al proiectului îl constituie îmbunătăţirea infrastructurii rutiere existente, condiţie a punerii în valoare a potenţialului turistic al zonei şi a ameliorării accesului la obiectivele turistice din zona Munţilor Bucegi.
Obiective specifice:
- Punerea în valoare a potenţialului turistic existent şi închiderea unui circuit turistic major (Platoul Bucegi – Bran – Braşov – Valea Prahovei – Platoul Bucegi), scurtând distanţa dintre localităţile Moroeni şi Moieciu, cu circa 110 km;
- Legătura directă dintre toate cabanele turistice existente pe traseu;
- Crearea premizelor punerii în aplicare a planurilor urbanistice în zona Peştera – Padina – Moieciu;
- Asigurarea accesului la infrastructura pentru sporturile de iarnă;
- Facilitarea turismului estival şi activităţilor de agrement specifice zonelor;
- Accesul la rezervaţiile ştiinţifice şi zonele de rezervaţie naturală, instituite prin lege şi amenajarea unor puncte de belvedere unice.
Adrian Ţuţuianu: Am semnat un Acord de asociere pentru un obiectiv de investiţii foarte important pentru ambele judeţe. Prin Hotărârea 220 din 23.05.2013, Consiliul Judeţean Braşov a aprobat asocierea cu judeţul Dâmboviţa pentru implementarea şi realizarea în comun a investiţiei proiect Transcarpatica, drum interregional Moroeni (judeţul Dâmboviţa) – DN 71 – Moeciu de Jos (judeţul Braşov) – DN 73. Prin Hotărârea 126 din 25.06.2013, şi Consiliul Judeţean Dâmboviţa a aprobat asocierea cu judeţul Braşov, reprezentat prin Consiliul Judeţean Braşov, în vederea implementării şi realizării în comun a aceluiaşi proiect. Prin ambele hotărâri s-a aprobat acordul-cadru de asociere şi s-au împuternicit preşedinţii CJ pentru semnarea acordului de asociere. (…) Urmează să facem toţi paşii necesari finanţării pe proiect european, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, a acestui obiectiv de investiţii. Lider de proiect în această asociere este CJD, pentru că cea mai mare parte a drumului se situează pe judeţul Dâmboviţa. Suntem cel mai tare interesaţi de realizarea acestui proiect.
Lungimea totală a obiectivului Transcarpatica va fi de circa 60 km, din care 39 în Dâmboviţa şi 21 în Braşov. Traseul drumului se desfăşoară după următoarea sectorizare, din DN 71 către DN 73: în judeţul Dâmboviţa, Moroeni, sat Glod – Cheile Coteanu – tronson DJ 714 existent, 31 km; Cheile Coteanu – Padina, tronson de drum forestier existent, 1 km; stâna Padina – Dudele Mari, tronson de drum forestier nou, 7 km. În Braşov, comuna Moeciu, de la Dudele Mari – Moeciu de Sus, tronson de drum forestier nou, 8 km; Moeciu de Sus – Moeciu de Jos, tronsoane DC 53 şi DJ 112F, 13 km.
Vom constitui unităţile de implementare a proiectului la fiecare dintre consiliile judeţene, vom lansa tema de proiectare şi vom selecta proiectantul, vom pregăti întreaga documentaţie necesară depunerii pentru finanţare pe Programul Operaţional Regional şi sperăm noi să obţinem finanţarea în anul 2014.
Mihai Pascu: Este un proiect deosebit de important pentru ambele judeţe şi mai ales pentru comunităţile aflate în Parcul Natural Bucegi. (...) Dorim să realizăm acest proiect pentru dezvoltarea durabilă a zonelor afectate de acest drum, dar vreau să vă asigur că în această aplicaţie, pe care o vom realiza pentru obţinerea fondurilor europene pe exerciţiul bugetar viitor, vom avea în primul rând grijă să respectăm cu stricteţe tot ceea ce înseamnă normele de protejare a unui Parc Naţional. Departe de noi ideea de a face acest proiect pentru a urbaniza o zonă de o frumuseţe şi de un pitoresc rar întâlnit chiar în peisajul european.