Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, a participat astăzi, 27 octombrie 2014, la evenimentul de inaugurare a stației de epurare din orașul Fieni, unul dintre obiectivele proiectului european Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dâmboviţa, finanţat prin POS Mediu, derulat de către Compania de Apă Târgovişte – Dâmboviţa.
Investiţia face parte din contractul de lucrări nr. 6, intitulat „Lucrări la sursele de apă şi staţiile de epurare Pucioasa şi Fieni", în valoare totală de 58.496.803,34 lei, fără TVA, iar astăzi s-a dat startul testelor tehnologice de punere în funcţiune a instalaţiilor staţiei.
La eveniment au mai participat: administratorul public al judeţului - Alexandru Oprea, directorul general al Companiei de Apă - Mircea Constantin, reprezentanţi ai constructorilor, salariați ai Companiei de Apă Târgoviște - Dâmbovița.
Noua staţie, la care de astăzi au debutat probele tehnologice, are o valoare de aproape 4 milioane de euro şi a fost proiectată şi construită pentru a deservi 12.000 de locuitori, dar în viitorul apropiat va acoperi nevoile tuturor cetăţenilor din nordul judeţului .
Mircea Constantin, directorul general al CATD:
„Astăzi începem testele şi programul de pornire a staţiei de epurare Fieni, obiectiv care face parte dintr-un program de investiţii mai larg, la nivel naţional şi la nivel judeţean. Face parte din Programul Operaţional Sectorial Mediu 1, valoarea acestui obiectiv de investiţii fiind de aproximativ 4 milioane euro. Este început anul trecut şi este construit pentru a deservi iniţial 12.000 de cetăţeni ai acestei zone, ajungând la sfârşitul perioadei de implementare a POS Mediu 2 la circa 24.000 de cetăţeni, însemnând toate localităţile care sunt în amonte de Fieni. Această lucrare începută anul trecut a fost adusă în acest stadiu prin efortul grupului de firme Stulz – Consanduar – Motris şi Cazan Impex”.
Ioan Ţigler, reprezentant al SC Motris Company SRL:
„Realizarea staţiei a fost posibilă numai cu ajutorul unor oameni care au considerat necesare anumite proiecte în ceea ce priveşte epurarea apei uzate şi redarea acesteia mediului înconjurător, în conformitate cu normativele şi standardele româneşti în vigoare. Aceste investiţii s-au făcut din plin respect pentru oameni, pentru natură, dar mai ales pentru generaţiile viitoare cărora trebuie să le lăsăm un mediu înconjurător mai sănătos. Locuitorii din oraşul Fieni trebuie să ştie că apa folosită va ajunge în această staţie de epurare modernă, unde vor fi specialişti în domeniul chimiei şi biologiei şi vor transforma această apă uzată într-o apă curată care nu va afecta în nici un fel mediul înconjurător. Această staţie de epurare pune oraşul Fieni şi cetăţenii acestuia în rândul societăţilor civilizate, cu respect faţă de natură şi resursele de apă de care dispun. Realizarea unor asemenea obiective care sunt costisitoare s-au făcut cu sacrificiile din partea statului român, guvernului, Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Companiei de Apă. O contribuţie majoră în finanţarea acestui proiect au fost fondurile europene puse la dispoziţia statului român ca stat membru al Comunităţii Europene. Odată cu inaugurarea acestui obiectiv, a mai apărut un punct verde pe harta ecologică a României. Fieni are în momentul de faţă o staţie de epurare care a fost concepută şi construită în anii ’70, dar care nu mai corespunde standardelor actuale, pentru că tehnologia folosită este uzată, iar principiile de funcţionare sunt depăşite. Staţia de epurare Fieni este realizată din 21 de obiective construite cu diverse destinaţii şi specificaţii tehnice. Fiecare obiectiv găzduieşte echipamente moderne, de ultimă generaţie, care asigură funcţionalitatea la cele mai înalte standarde”.
Adrian Țuțuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa:
„Am finalizat un obiectiv de investiţii, este foarte important. Îmi aduc aminte foarte bine cum am preluat POS Mediu şi în ce stadiu eram în luna mai 2013 şi putem face o comparaţie. Astăzi, POS-ul de Mediu este implementat aproape 75-80% sub aspect al stadiului fizic al lucrărilor. S-au finalizat aproape trei contracte din cele zece, iar astăzi punem în funcţiune în parte unul dintre cele trei obiective pe CL6. Este foarte important că am reuşit să recuperăm întârzierile. Anunţ că vom pune în funcţiune staţia de epurare de la Titu, ceea ce înseamnă din nou că mai facem nişte paşi în implementarea acestor proiecte. Îi felicit pe toţi cei care au lucrat la acest proiect. Să dea Dumnezeu să ne ţinem de cuvânt şi într-un termen cât mai scurt să inaugurăm toate obiectivele pe care le avem!”