10.09.2012

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a participat duminică, 9 septembrie, în comuna  Băleni, la un eveniment deosebit de important pentru locuitorii zonei – inaugurarea obiectivului  Punte pietonală peste râul Ialomiţa, comuna Băleni – obiectiv început în anul 2005, dar care din lipsa fondurilor a stagnat timp de 7 ani. În ultimele două luni lucrările s-au desfăşurat în forţă, astfel că producătorii din cel mai mare bazin legumicol, vor ajunge către Lunca Mare a comunei, pe un traseu mai scurt cu 10 km.

La evenimentul de inaugurare au mai fost prezenţi alături de preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ţuţuianu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Leonardo Badea, autorităţi locale, numeroşi localnici precum şi echipa tehnică care a realizat obiectivul.

Locuitoriii comunei Băleni au terenuri agricole pe malul stâng al Ialomiţei în zona Bucşani – Răţoaia, posibilităţile de traversare iniţiale fiind numai peste podul de la Bucşani şi podul Mărceşti, cu ocolire pe distanţe mari. Executantul punţii pietonale este SC Construcţii Muntenia SA, iar valoarea contractului este de 866.697,9 lei fără TVA, din care 51% contribuţia CJD şi 49% a Consiliului Local Băleni.

Preşedintele CJD, Adrian Ţuţuianu, a subliniat cu acest prilej importanţa acestei punţi pietonale pentru localnici şi crede că numai o schimbare a logicii de alocare a resurselor, concentrată  pe priorităţi va conduce la o eficientizare a finalizării unor obiective cum este cel de la Băleni: “Este o investiţie care a început iniţial în anul 2005 şi în 2010 s-a refăcut contractul. Lucrarea a fost executată de SC Construcţii Muntenia SA, costul lucrării este de 10 miliarde de lei; 51% este contribuţia Consiliului Judeţean şi 49% contribuţia unităţii administrativ-teritoriale. În urmă cu două luni, erau numai pilonii. Eu mi-am propus să iau toate investiţiile din judeţ, să văd care este stadiul lor de realizare şi să încerc să le finalizez. (…) Astăzi, practic, am încheiat o investiţie începută de atâţia ani în care tot s-a cheltuit, tot s-a stopat lucrarea. În ultimele două luni s-a făcut tot ce vedeţi, puntea propriuzisă. Este utilă pentru locuitorii din Băleni, foarte mulţi au terenuri peste gârlă; se poate trece cu utilajele mici. Există regula în judeţ şi o constat şi eu: toată lumea cere. Decizia a fost de a da tuturor câte ceva. Eu mi-am propus să schimb modul acesta de alocare a resurselor şi să încerc să concentrez resurse pe obiective de investiţii pe care să le derulez în perspectivă pe 4 ani. Vreau să schimbăm un pic logica de alocare a resurselor, iar această lucrare a fost continuu finanţată foarte puţin, 200 de milioane, 300 de milioane… Nu au motivat nici pe constructor să lucreze şi nici n-am ajuns să avem o lucrare finalizată. Dacă ar fi fost făcută în 2005, suma nu mai era 10 miliarde, era undeva un pic mai sus de jumătate, întârzierea lucrărilor a dublat însă suma. La nivel naţional s-a făcut o analiză şi avem pornite nu ştiu câte zeci de mii de obiective care ar necesita bugetul României pe 15 ani. Trebuie să ne concentrăm pe priorităţi. Pentru mine este foarte important să terminăm pe 10 octombrie, cel mai târziu, Drumul Sudului, să terminăm DN 72, investiţia Ministerului Transporturilor, dar ne-am implicat şi noi, să lucrăm la podul de la Ioneşti şi apoi pe zonele de drumuri şi să finalizăm”.

Şi primarul comunei Băleni, Marian Paraschiv, a menţionat importanţa acestui obiectiv: “ Aş dori cât mai multe inaugurări în mandatul de primar pe care îl am. Mulţumesc Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi în primul rând domnului preşedinte Adrian Ţuţuianu pentru că ne-a ajutat şi ne-a sprijint pentru ca această lucrare să fie finalizată la începutul acestei toamne. Pentru locuitorii comunei Băleni, zona de dincolo de Ialomiţa este de mare importanţă economică. Prin acestă punte pietonală se scurtează accesul către lunca mare cu cel puţin 10 km. Astfel, venim în ajutorul locuitorilor din Băleni cu acest podeţ şi încercăm ca şi pe viitor  să realizăm şi alte investiţii în zonă.  Dincolo de pod este chiar zona legumicolă, zona lunca mare care are cele mai bun pământ pentru  cultivat”.

Prezent în comuna Băleni, preşedintele CJD, Adrian Ţuţuianu şi-a modificat agenda de lucru, făcându-şi timp şi pentru vizitarea liceului şi grădiniţei din localitate, pentru a analiza stadiul lucrărilor de igienizare a unităţilor de învăţământ, înaintea începerii noului an şcolar. În finalul vizitei, șeful administrației județene s-a arătat mulțumit de  situația existentă la școlile din comuna Băleni.