05.11.2016

Vineri, 4 noiembrie a.c., la Muzeul de Istorie din Târgovişte, a avut loc deschiderea celei de-a 48-a ediţii a Festivalului Naţional de Literatură „Moştenirea Văcăreştilor”.

În competiţia culturală derulată în acest an sunt înscrişi 111 concurenţi care provin din mai multe localităţi ale ţării, respectiv: Călăraşi, Iaşi, Ploieşti, Sighişoara, Cluj Napoca, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Bucureşti, dar şi altele. Participanţii au trimis, în total, 127 de lucrări la toate cele patru sesiuni ale festivalului – Eseu, Teatru, Poezie şi Proză.

Cu acest prilej, Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, a dorit să aducă un omagiu atât festivalului – a valorii sale însemnate pentru viaţa culturală dâmboviţeană, cât şi juriului – pentru performanţele şi implicarea dovedită.

Programul festivalului cuprinde momente artistice variate, lansări şi expoziţii de carte, recitaluri, concursuri de literatură, ce se vor desfăşura atât la Târgovişte, cât şi în localităţile vecine.

Juriul este format din artişti marcanţi ai culturii române: Mihai Cimpoi (academician) – preşedinte şi Mihai Stan (profesor) – secretar. Membrii juriului de preselecţie sunt George Coandă (la rubrica de poezie), Corin Vianu (la rubrica de proză), Victor Petrescu (la rubrica de proză) şi Lupu Ştefan (la rubrica de teatru).

Concursul este organizat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa – în parteneriat cu Societatea Scriitorilor Târgovişteni, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească”, Biblioteca Judeţeana „Ion Heliade Rădulescu” Târgovişte – cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu: „Aş vrea să remarc faptul că suntem la un eveniment cultural ajuns la cea de-a 48-a ediţie. Recent, în urmă cu doar trei săptămâni, am avut ocazia să participăm cu toţii la un alt eveniment cultural de tradiţie pentru Târgovişte – Festivalul Crizantema de Aur. Sunt două evenimente culturale cu perenitate în Judeţul Dâmboviţa şi cu şanse de a atinge memorabila vârstă de 50 de ani(…).Mă bucur că avem o tradiţie cu un număr important de participanţi. Sunt tineri din ţară, dar şi din Republica Moldova. Mă bucur că menţinem acest parteneriat cu Republica Moldova şi că prezenţa domnului academician este o garanţie că, măcar la nivel cultural, reuşim să ne strângem rândurile”.