La inițiativa președintelui Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, în cadrul ședinței ordinare de consiliu județean de astăzi, 21 decembrie 2020, a fost aprobat un proiect de hotărâre ce privește inițierea unui parteneriat între județul Dâmbovița și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pentru implementarea unor obiective de investiții care să sprijine în mod real dezvoltarea comunităților dâmbovițene.
Detaliile despre această colaborare au fost prezentate de președintele Corneliu Ștefan în cadrul unei conferințe de presă, la care au participat și vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, dar și consilierul județean Ionuț Săvoiu.
Principalul motiv al acestui demers îl reprezintă descongestionarea traficului din municipiul Târgoviște și cele 5 orașe din județ, reducerea poluării mediului și micșorarea timpilor petrecuți în trafic. Practic, odată realizate aceste inele de centură, zonele urbane vor deveni atractive pentru posibilii investitori.
Nu în ultimul rând, inelele de centură vor duce la diminuarea numărului de accidente rutiere având în vedere că nu vor tranzita localitățile.
Propunerea de parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, în baza art. 5 din OUG nr. 101/2020 privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor cu finanțare din fonduri europene în vederea evitării riscului de dezangajare pentru perioada de programare 2014-2020, are în vedere implementarea următoarelor investiții:
– legătura drumurilor naționale DN 71 și DN 7 la Drumul Expres Valahia, Autostrada A1 - Ploiești, pentru creșterea accesibilității în zonele urbane ale Municipiului Târgoviște și orașului Găești;
– drumul de legătură la drumul național DN 71, pentru asigurarea optimizării traficului rutier și accesibilității în zonele urbane ale localităților Pucioasa și Fieni;
– drumul de legătură la drumul național DN 71 și limita de sud a comunei Tărtășești, pentru creșterea accesibilității în zona urbană a orașului Răcari și către zona metropolitană București.
Într-o primă etapă, Consiliul Județean Dâmbovița va realiza documentațiile tehnico-economice, la faza de studii de prefezabilitate, urmând ca, pe baza acestora și a scenariilor de lucru optimizate, să se definitiveze etapele de urmat și să se fundamenteze parteneriatul amintit, în cadrul OUG nr. 101/2020, finanțarea lucrărilor fiind posibilă în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) și de la bugetul de stat și local.