20.09.2013

În perioada 16 – 20 septembrie 2013, Consiliul Judeţean Dâmboviţa prin Centrul Judeţean de Cultură, primăria comunei Aninoasa, au organizat în parteneriat cu primăria municipiului Târgovişte, Universitatea Valahia din Târgovişte, Arhiepiscopia Târgoviştei, Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească” şi Asociaţia Cultul Eroilor “Regina Maria” o suită de manifestări dedicate împlinirii a 420 de ani de la urcarea pe tronul Țării Românești a lui Mihai Voievod Viteazul.

Acţiunile au debutat cu un itinerar simbolic, slujba de pomenire a voievodului martir, ocazie cu care a fost transmis mesajul Înalt Preasfinției Sale, Nifon, arhiepiscop şi Mitropolit al Târgoviştei și ceremonialul solemn de aprindere a flăcării unirii de la candela de pe mormântul domnitorului.

„Flacăra Unirii” a fost purtată de organizatorii manifestărilor din Dâmboviţa pe un circuit de  aproape 1600 de  kilometri, prin mai multe judeţe din ţară, în cadrul unui pelerinaj desfăşurat în câteva localităţi cu rezonanţă simbolică, legate de domnia lui Mihai Viteazul - Giurgeni, Călugăreni (Giurgiu) – Drăgoeşti (Vâlcea) – biserica Câmpu Mare (Olt) – Craiova – Alba Iulia – Turda – Şelimbăr şi înapoi, la Mănăstirea Dealu.  

În seara zilei de 18 septembrie, torţa a fost readusă în sfântul locaş de cult de la Mănăstirea Dealu. Delegaţia a fost aşteptată de autorităţi locale şi judeţene, reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Târgovişte, ai Garnizoanei Târgovişte, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă  Dâmboviţa şi numeroşi târgovişteni.