Astăzi, 24 ianuarie, numeroși târgovișteni au participat, pe platoul din Piața Tricolorului din Municipiul Târgoviște, la manifestările dedicate sărbătoririi a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române – eveniment fondator al statului român modern.
Din rândul autorităților locale și județene amintim participarea următorilor: preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa – Alexandru Oprea, vicepreședinţii Consiliului Județean Dâmbovița – Alin Manole şi Claudia Gilia, prefectul județului – Antonel Jîjîie, primarul Municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan, parlamentarii dâmbovițeni – Adrian Ţuţuianu, Rovana Plumb, Leonardo Badea, Corneliu Ştefan, Carmen Holban şi Oana Vlăducă, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Târgoviște, instituțiilor deconcentrate, ai structurilor militare, precum şi reprezentanţi ai administaţiei locale şi judeţene.
Alexandru Oprea, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa:
“Marcăm astăzi o dovadă clară a voinței și capacității înaintașilor noștri de a depăși orice greutate, dar și a puterii noastre de a putea construi împreună, de a ne bucura împreună și de a înfrunta împreună dificultățile și disensiunile vieții cotidiene în numele unor idealuri și valori comune.
La fiecare 24 ianuarie trăim clipe emoționante, motivate de sărbătoarea Unirii Principatelor Române de la 1859, un eveniment memorabil pentru istoria României.
Sărbătorim astăzi 158 de ani de la Mica Unire înfăptuită sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, pe a cărei temelie s-a înălțat mai apoi edificiul întreg al unității noastre naționale, consfințit în 1918, la Alba-Iulia.
Sărbătorim unitatea și continuitatea spiritualității unui popor care a avut și are valori ce merită cinstite. Rememorăm ziua în care s-au auzit cu putere cuvântul și voința poporului român exprimat de lideri puternici, curajoși și devotați. Cinstim ziua în care locuitorii celor două Principate – Moldova și Țara Românească – care aveau un trecut comun, aceiași străbuni și, deci, aceleași rădăcini, care vorbeau aceeași limbă, care împărtășeau aceleași valori și idealuri, și-au împlinit visul de a trăi și munci împreună, de a împărți același spațiu geografic ca parte a aceluiași popor.
Din respect pentru cei care și-au pus toată priceperea în slujba românilor, din respect pentru cei care au visat la o țară reîntregită, în care toți românii să trăiască cu un sentiment de pace și solidaritate – să nu uităm niciodată istoria acestei țări, tradițiile noastre și exemplul de curaj al înaintașilor noștri!
Reformele înfăptuite de Domnul Unirii, Alexandru Ioan Cuza, în perioada domniei sale, au marcat cele mai semnificative domenii ale societății românești și, totodată, au însemnat startul unor reforme fără precedent în existența noastră și care au pus bazele României moderne.
Dragi dâmbovițeni,
Cred că cea mai importantă lecție a actului istoric de acum 158 de ani este puterea solidarității, priceperea de a construi un consens în jurul unui ideal național. Mă bucur că v-ați alăturat nouă astăzi, aici, și ați dorit să simțiți emoția acestui eveniment crucial pentru istoria noastră! Vă îndemn să ne amintim cu respect despre acest moment de glorie a poporului român care, după secole de asuprire, s-a ridicat, prin propriile forțe, la o nouă viață! Să fim uniți pentru țara noastră, pentru comunitatea noastră și să ne dăm mână cu mână pentru binele nostru, al tuturor!
Vă mulțumesc!”