25.05.2019

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a participat astăzi, 24 mai 2019, la festivitatea de deschidere a celei de-a XVIII-a ediții a Colocviului Internațional „Latinitate - romanitate - românitate”, desfășurat în Amfiteatrul „Paraschiv Vagu” al Universității „Valahia” din Târgoviște (UVT), în perioada 24 - 28 mai 2019.

    Organizat, anual, în luna mai, de Universitatea „Valahia” din Târgoviște, alături de Consiliul Județean Dâmbovița și Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, colocviul reunește nume importante ale lingvisticii românești și europene.

    Sub egida Universității „Valahia” din Târgoviște, Uniunii Latine din România, filiala Dâmbovița și a Consiliului Județean Dâmbovița, prin Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, și la această ediție sunt prezente, la Târgoviște, personalități de marcă ale lumii științifice românești, cercetători și cadre didactice din numeroase centre universitare din țară, dar și din străinătate.

    Alături de oaspeții veniți la Târgoviște, la evenimentul moderat de prof. univ. dr. Petre Gheorghe Bârlea, au mai participat: Gabriela Teodorescu – prorector Universitatea „Valahia”, Camelia Varga – director adjunct al Centrului Județean de Cultură Dâmbovița, Tomiță Ciulei – decanul Facultății de Științe Politice, Litere și Comunicare din cadrul UVT, Claudia Gilia – deputat, Tatiana Ghiță – inspector de specialitate Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, profesori universitari, numeroși studenți.

    În mesajul său, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a transmis:

    „Stimați invitați, membri ai comunității academice și parteneri, Una dintre cele mai pregnante și dezbătute idei în spectrul istoriei naționale, și nu doar atât, o reprezintă originea. Întotdeauna a suscitat un interes aparte din partea academicienilor și întotdeauna o va face, dat fiind faptul că întrunește toate condițiile pentru a fi percepută nu doar drept un simbol de reprezentare pentru orice națiune, pentru orice popor, ci și un liant al tranziției acestora către noi forme de evoluție culturală.

    În fond, originea reprezintă acea parte din noi care nu va dispărea niciodată și pe care va trebui să o purtăm mereu, cu mândrie, în suflet. Și pentru ca acest lucru să fie posibil, avem nevoie să cunoaștem, cu toții, cine suntem și de unde suntem.

    Pot părea întrebări minore, dar, de fapt, sunt elemente care marchează un întreg proces de identitate istorică, socială, culturală și chiar economică. Pentru toate aceste lucruri, colocviul internațional „Latinitate – romanitate – românitate”, care se desfășoară, în aceste zile, la Târgoviște și care a ajuns, deja, la cea de-a XVIII-a ediție, este un eveniment remarcabil, de amploare, și, ceea ce este cel mai important, este dovada cea mai bună a faptului că românii, prin munca, pasiunea și aplecarea lor către știință și cercetare, au puterea de a menține vie istoria și de a face cunoscute, peste tot în lume, originea și evoluția poporului nostru, a neamului românesc (…) Știu că eforturile dumneavoastră nu vor înceta niciodată și am convingerea că fiecare lucrare prezentată în aceste zile, la Târgoviște, va face cunoscute lucruri inestimabile pentru ceea ce înseamnă latinitate, romanitate, românitate.

    Vă mulțumesc, încă o dată, și vă doresc mult succes în activitate! Nu în ultimul rând, mulțumesc și tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui colocviu!