Reabilitarea sistemului de colectare, transport, tratare si depozitare a deseurilor solide in judetul Dambovita

   
Presa | Legaturi utile/Contacte | Forum | Prima pagina




















Sortarea si reciclarea materialelor refolosibile

O noua instalatie care va fi construita in Aninoasa va contine echipament pentru sortarea materialelor reciclabile : hârtie, carton, plastic si conserve metalice, si un sistem pentru prelucrarea deseurilor verzi si vegetale.

Va fi construita o linie de sortare care va primi materialele reciclabile colectate separat care va cuprinde o mixtura de hartie, plastic si carton. Instalatia va fi amplasata in cadrul unei cladiri special construita si va contine un echipament de separare si puncte de sortare manuala. Operatorii liniei de sortare vor separa (sorta) diferitele tipuri de materiale, pe componente, care vor include diferite tipuri de hartie, plastic si carton. Operatorul instalatiei va compacta materialele sortate in baloti si ii va transporta sub forma de loturi intr-o baza comerciala catre fabricile de prelucrare, unde materialele vor fi prelucrate pentru a fi transformate in materie prima.

Sticla

Sticla va fi primita separat la instalatia din Aninoasa si va fi depozitata de catre operator in incarcaturi de culori diferite. Sticla va fi transportata in loturi catre fabricile de prelucrare a sticlei in alta zona din Romania, unde materialele vor fi topite si vor fi recuperate ca si materie prima pe o baza comerciala.

Aceste tancuri vor fi de tipul containerelor de 1100 l, cu capacele modificate (vezi fotografia de mai jos). Aceasta va permie utilizarea aceluiasi tip de vehicule utilizat pentru colectarea separata (cu 3 incaperi). Aceasta va permite in viitor colectarea separata a sticlei, pe masura cresterii cererii pentru aceasta.


Figura 1 Container 1100 l modificat

Colectarea sticlei incolore si a celei verzi se va realiza separat avind in vedere ca la aceasta data acestea au o piata de desfacere in Rominia. Acestea ar impune cite doua containere separate a fi amplasate in fiecare punct de colectare. Daca si sticla bruna va gasi piata in viitor in tara, un al treilea container va putea fi adaugat ulterior.

Deseurile verzi

Deseurile verzi pentru statia de compostare vor fi colectate pe doua cai distincte:

  1. Prima metoda este prin colectarea de la sate. Vor fi amplasate containere de 9.6 m3 in zone adecvate desemnate de primari si se vor colecta o data la doua saptamini. Acest container va fi destinat exclusiv deseurilor de gradina in exces. Containerele vor fi duse direct la statia de compostare de la Aninoasa.
  2. Departamentele de gestiune a parcurilor si gradinilor publice din orase vor colecta si transporta direct resturile vegetale la statia de compostare.

Serviciul de reciclare va fi extins la toate blocurile din Judetul Dambovita

  1. Reciclarea impune separarea la sursa a materialelor reciclabile, de catre localnici, ceea ce nu se poate realiza fara un nivel minim de constientizare a populatiei si deprinderea unui stil de viata.
  2. Succesul reciclarii depinde de o piata viabila pentru valorificarea materialelor separate. Aceasta include disponibilitatea companiilor private de a primi materiale separate si fabrici capabile sa reproceseze aceste materiale. Dezvoltarea acestora cere timp si nu se va intampla decat dupa aparitia unor disponibilitati de astfel de materiale.
  3. Este important ca sistemul sa functioneze bine in primele etape.

    Propunerile curente privind gestiunea deseurilor, includ o Statie de Reciclare a Materialelor (SRM) ce va fi amplasata la Aninoasa. Aceasta SRM va avea o capacitate de procesare de 5000 tone pe an. Pe langa aceasta statie, la Aninoasa va mai fi amenajata o unitate de compostare.

© 2007 Consiliul Judetean Dambovita/CJ Dambovita