Compostarea deseurilor biodegradabile
Va fi construita in Aninoasa o fabrica de compost cu o capacitate de 5 000 tone/an, care va cuprinde o tocatoare si o arie de compostare, localizate intr-o cladire unde se vor procesa deseurile vegetale provenite din gradinile din zonele rurale si din gradinile publice.
Deseurile verzi pentru statia de compostare vor fi colectate pe doua cai distincte:
- Prima metoda este prin colectarea de la sate. Operatorul contractat va amplasa containere de 9.6 m3 in zone adecvate desemnate de primari si le va colecta o data la doua saptamani. Acest container va fi destinat exclusiv deseurilor de gradina in exces. Containerele vor fi duse direct la statia de compostare de la Aninoasa.
- Departamentele de gestiune a parcurilor si gradinilor publice din orase vor colecta si transporta direct resturile vegetale la statia de compostare.
Materialele vor fi mai intai maruntite de catre dispozitive speciale, dupa aceea vor fi prelucrate timp de o luna in interiorul unei cladiri trecand printr-o etapa cu adaugare de apa, lucru care va transforma materialul intr-un mod controlat stiintific.
Materialul va fi transportat intr-o zona de compostare, unde se va realiza produsul corespunzator, in timpul unei perioade ce va dura cca 5 luni.
Procesul, se va desfasura la o temperatura corespunzatoare ce va conduce la biodegradarea materialelor si formarearea ingrasamantului agricol.
Ingrasamantul va fi folosit pentru refacerea solului si comercializat in domeniul horticol.
Scopul noului sistem de tratare din Aninoasa va fi:
- Reducerea cantitatilor de deseuri depusa in prezent in judet.
- Economisirea de materii prime, de exemplu ulei, folosit in producerea materialelor plastice si, a lemnului folsit in producerea hartiei si a cartonului.
- Producerea ingrasamintelor naturale utilizate in refacerea solului si in agricultura.