Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, organizează, în acest an, cea de-a doua ediţie a Salonului Anual de Grafică „Marin Petre Constantin”, ce poartă numele artistului care şi-a legat viaţa şi opera de meleagurile târgoviştene.
Născut în satul Bungetu din comuna Văcărești, artistul Marin Petre Constantin a fost un formator de caractere artistice mai bine de 30 de ani (printre elevii săi - azi, artiști recunoscuți, se numără Mihai Șerbănescu și Vasile Popa), fiind îndrumat spre studiul artelor de către artistul Vasile Blendea și profesorul său, Nicolae Gheorghiu.
A lăsat adevărate documente în pânzele sale, care povestesc, în culori deseori luminoase și calde (influență a maeștrilor în ale căror ateliere a învățat - Jean Alexandru Steriadi, Nicolae Dărăscu și Camil Ressu), despre orașul Târgoviște și împrejurimile rurale ale acestuia, cu viața și tumultul vremii în care a trăit. Observator fin și narator fantastic, Marin Petre Constantin a transpus harul său, cu penelul, în nenumărate peisaje (care astăzi constituie mărturii ale transformărilor și vieții Târgoviștei), dar și cu penița, în însemnările din jurnalul său (în care surprinde atmosfera, personalitățile, pitorescul ori greutatea perioadelor și regimurilor politice trăite). În întreaga sa viață, trăită modest, artistul a pendulat între Târgoviște și locurile natale, fiind o prezență activă în expozițiile din țară și București, organizate de Uniunea Artiștilor Plastici, al cărui membru a fost încă din 1955.
Amintind de dăruirea pedagogică a maestrului Marin Petre Constantin, Salonul Anual de Grafică „Marin Petre Constantin” îşi propune, în dorința de a-i sprijini și încuraja pe viitorii artiști - prin recunoașterea talentului lor, următoarele:
- mijlocirea relaţiilor Muzeului de Artă din Târgovişte cu viitorii artişti din întreaga ţară;
- oferirea unui mediu de cunoaştere şi competitivitate între elevii din România şi Republica Moldova.
Concursul este deschis elevilor din clasele IX - XII de la toate liceele de artă și școlile populare de artă din România și Republica Moldova, care pot participa cu cel mult două lucrări realizate în afara orelor de curs. Dimensiunile lucrărilor vor fi cuprinse între: minim A3 - 29,7 x 42 cm și maxim A2 - 42 x 59,4 cm. De asemenea, este posibilă participarea cu orice format intermediar celor menționate.
Lucrările, executate în anul școlar 2023 - 2024, neînrămate și fără alte paspartuuri ori alte dubluri lipite / atașate de suportul acestora, vor fi însoţite de formularul de participare la Salon, fotografia elevului, o copie după carnetul de elev, vizat pe anul școlar în curs, precum și fotografiile color ale lucrărilor. Acestea vor fi ambalate corespunzător, în cutii solide (tuburi, placaje, mape), și expediate până pe 10 mai 2024, data poştei / curierului.
Tema concursului este „LUMINĂ ȘI UMBRĂ - MONUMENTELE DE LÂNGĂ NOI”, ca simbol al locurilor natale, istoriei acestora și al personalității creatoare a fiecărui elev participant. Participarea este gratuită.
Se vor acorda șase premii, o menţiune şi premiul „Marin Petre Constantin”, în valoare totală de 10.000 de lei.
Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 1 - 30 iunie 2024, cu posibilitatea de prelungire.
Vernisajul şi festivitatea de înmânare a premiilor vor avea loc la Muzeul de Istorie din Târgoviște, Calea Domnească nr. 189, în data de 1 iunie 2024.
Relații suplimentare se pot obţine de la muzeograf Maria Neacșu, la numărul de telefon: 0736 394086.
Compartimentul Imagine, Relații Externe,
Consiliul Județean Dâmbovița
Vizualizare Formular de participare (format DOCX)
Vizualizare Regulament de participare (format PDF)