Micii gravori premiați la finalizarea cursului de inițiere în arta gravurii realizat în cadrul proiectului ”Restaurarea și consolidarea Casei Atelier Gabriel Popescu, Comuna Vulcana-Pandele, Județul Dâmbovița”

Dată: 24.03.2017

Pentru creșterea atractivității turistice a Casei Atelier Gabriel Popescu, a reînvierii artei gravurii și a personalității gravorului Gabriel Popescu, în cadrul proiectului ”Restaurarea și consolidarea Casei Atelier Gabriel Popescu, Comuna Vulcana-Pandele, Județul Dâmbovița, Consiliul Județean Dâmbovița a desfășurat pe parcursul a 10 zile, un curs de inițiere în arta gravurii dedicat copiilor. Activitatea a fost organizată în urma semnării Actul adițional nr. 3/ 30.09.2016, la contractul de finanțare nr. PA16/RO12-LP14/30.06.2015 pentru proiectul “Restaurarea și consolidarea Casei Atelier Gabriel Popescu, comuna Vulcana-Pandele, județul Dâmbovița”, din cadrul Programului PA 16/RO12 „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009 – 2014.

Cele mai bune lucrări realizate în cadrul acestui curs au fost înrămate și expuse astăzi, 24 martie 2017 în cadrul unei expoziții organizate în sala de conferințe a Complexului hotelier ”King” din municipiul Târgoviște.

La evenimentul de astăzi au participat: Valeriu Florin Gilia – director executiv, Direcția Programe Europene din cadrul Consiliului Județean Dâmbovița, Mădălina Breazu – coordonator proiect, Andrei Scărlătescu – membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Ploiești și lectorul cursului de gravură, Ovidiu Cârstina – managerul Complexului Național Muzeal ”Curtea Domnească, Ionuț Lăscaie – managerul Centrului Județean de Cultură Dâmbovița, reprezentanți ai Unității de Implementare a Proiectului.

Pentru cele două grupe de copii, a câte 8 copii fiecare grupă, cursul de gravură a cuprins informații despre istoria gravurii (artiști celebri care au abordat tehnica gravurii, precum și o prezentare succintă a operelor acestora), predarea tipului de desen specific pentru a putea fi apoi gravat, transpunerea desenului pregătitor pe placa de gravură, gravarea propriu-zisă, tehnica de gravare și alegerea individuală a modalității de realizare a compoziției plastice și implicit a gravării. Cursanții au învățat să pregătească placa pentru tipărire folosind rolul cu cerneală tipografică și apoi să tipărească  gravurile create pe durata cursului, folosind hârtia pentru imprimare și presa achiziționată special pentru acest proiect.

Prin activitățile  suplimentare organizate în cadrul proiectului, din care face parte și acest curs, s-a dorit sporirea vizibilității artei grafice românești, cu accent asupra tehnicii gravurii, revitalizarea meșteșugului gravurii tradiționale și punerea în valoare a gravurii românești, creșterea interesului vizitatorilor pentru unicitatea muzeului - singura casă atelier de gravură din România cu presă de lemn.

Tot astăzi, participanții la eveniment au putut viziona și filmul documentar despre gravură/artă grafică românească care prezintă viața și opera marelui artist gravor -  Gabriel Popescu, film realizat tot în cadrul proiectului.

Pentru mai multe informaţii despre proiect vă puteţi adresa Beneficiarului, Consiliul Judeţean Dâmboviţa (Piaţa Tricolorului nr. 1, Târgovişte, Judeţul Dâmboviţa, e-mail: consjdb@cjd.ro, tel : +40 245 207600; + 40 245 212230, websit-urile: www.cjd.ro și www.casaateliergabrielpopescu.ro

Persoană de contact: Mădălina Breazu, Manager de Proiect, e-mail: madalina.breazu@cjd.ro 

Proiect Finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2009 – 2014, în cadrul Programului PA 16/RO12 „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural și natural”.

Pentru informații oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, vă rugăm să accesaţi www.eeagrants.org

     

         

         

         

         

         

    

Conţinutul acestui site nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Termeni şi condiţii | Politica de confidenţialitate | Hartă website | Ajutor
Copyright © 2012 Consiliul Judeţean Dâmboviţa